pele_kzn_brazil

Pele: SP 2014. dolazi u Brazil u pravom trenutku

 

Na 1.000 dana od početka fudbalskog prvenstva sveta u Brazilu legendarni Pele je ocenio da će njegova zemlja na pravi način organizovati taj spektakularni sportski događaj, prenela je ambasada Brazila u Beogradu.

-Naravno da ima još mnogo toga da se uradi. Jasno nam je da mnogi stari problemi i dalje postoje, a javljaju se i novi kao izazov. Ono što me čini optimistom je da je Brazil sve više u stanju da se nosi sa njima. U tom smislu, mislim da svetsko prvenstvo 2014. dolazi u Brazil u pravom trenutku, pružajući našem narodu priliku da pokaže svetu da je u stanju da uradi dobre stvari, i to ne samo u sportu – izjavio je Pele, koji je počasni ambasador Brazila za SP 2014.

Povezana vest:  Teri: Zadržali smo kontakt sa Murinjom

Jedan od najboljih svetskih fudbalera svih vremena navodi da Brazil „ne počinje tek danas da očarava ljude koji ga poznaju“.

-Prirodne lepote, biološka raznovrsnost i kultura, kreativnost i zarazna radost brazilskog naroda uvek su ostavljali utisak na one koji su imali priliku da upoznaju moju zemlju. Na 1.000 dana od početka svetskog prvenstva imam razloga da verujem da, osim ovih kvaliteta, koji su nas oduvek karakterisali, druge odlike, kao što su odgovornost, ozbiljnost, inovativnost, otvorenost, održivost u razvoju, različitost i demokratija, doprineli su da svi koji dođu u Brazil zavole ga još više – rekao je Pele.

Legendarna „crna perla“ podseća da je privreda Brazila, danas na sedmom mestu u svetu, „raznovrsna, inovatorska i odlično kombinuje rast, stabilnost, održivost i socijalnu integraciju“.

-U poslednjih deset godina, više od 40 miliona ljudi su uspeli da dosegnu nivo srednje klase, koja je konačno postala najbrojnija u zemlji. To je znatno doprinelo smanjenju stope kriminala u brazilskim gradovima, tako da smo svakim danom sve više u mogućnosti da osiguramo bezbednost naših stanovnika i turista koji nas posećuju – naglasio je Pele.

Povezana vest:  Lagerbek: Francuzi imaju malo slabosti, ali možemo do podviga

On ističe da su u Brazilu promene vidljive i na polju infrastrukture.

-Ne samo da će stadioni, kako stvari stoje, biti završeni na vreme, već će se proširiti i modernizovati i luke, aerodromi i gradska infrastruktura, uključujući transport, turizam, komunikacije i energetiku. Mediji, kao i celokupno društvo, paze na svaki detalj. Ovaj i drugi mehanizmi transparentnosti, nadgledanja i kontrole, pomažu da se na efikasan način spreče i prepoznaju sva moguća odstupanja, što ujedno obogaćuje i samu brazilsku demokratiju – istakao je čuveni fudbaler.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, 100.000 evra svakom nemačkom fudbaleru

Pele navodi da je „Brazilac ponosan što je nastao mešavinom pripadnika različitih etničkih grupa, religija, porekla i rasa“.

-Mi smo zemlja u kojoj se svi – čak i turisti – osećaju kao kod kuće. Uvereni smo da je naša snaga u našoj kreativnosti, u svim oblastima, pa i u fudbalu, a ona potiče iz te različitosti, iz te mešavine. Upravo zbog toga verujem da je demokratija pustila duboke korene u Brazilu – zaključio je Pele.

U prebogatoj igračkoj karijeri Pele je, između ostalog, bio tri puta svetski prvak sa nacionalnom reprezentacijom (1958, 1962 i 1970). Postigao je 1.282 gola u karijeri i osvojio mnoge nagrade, među kojima sportista stoleća od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta 1999. i fudbaler stoleća od strane Međunanrodne fudbalske federacije 2000. godine.