michael_platini_1

Platini za nove zakone protiv nameštanja utakmica

 

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini pozvao je danas evropske zemlje da donesu nove zakone u borbi protiv nameštanja rezultata utakmica.

-Evropski fudbal je u opasnosti, a moglo bi se čak reći da je ugrožen i ceo evropski sport – rekao je Platini u govoru održanom na sednici Saveta Evrope u Strazburu.

Platini je naglasio da su neke evropske zemlje usvojile zakone protiv najveće pošasti savremenog fudbala, ali da bi i ostale trebalo da ih u tome slede.

Povezana vest:  Rosicki produžio ugovor sa Arsenalom

-Alarmantan je podatak o rastućem broju nameštenih mečeva koji su povezani sa klađenjem. Ni jedna zemlja u tome nije pošteđena – rekao je Platini.

On je dodao da nameštanje mečeva kontrolišu kriminalne organizacije. Platini je dodao da su Italija, Portugalija, Španija, Velika Britanija, Bugarska i Poljska među zemljama koje su usvojile zakone po kojima je „sportska prevara“ takođe krivično delo.

Povezana vest:  Lil prekinuo pobedničku seriju PSŽ-a

-Zato je neophodno da Savet Evrope ohrabri sve ostale zemlje da se donošenjem zakona uključe u borbu protiv korupcije u sportu. Istovremeno,. državne ustanove treba da sarađuju sa sportskim organizacijama – rekao je Platini i zaključio da je reč o „odgovornosti, moralu i pravdi“.

Prvi čovek UEFA je naglasio da bi nacionalne fudbalske federacije trebalo da budu vlasnici takmičenja koja se održavaju pod njihovim okriljem. Platini je naglasio da je dovedena u pitanje i egzistencija nacionalnih timova.

Povezana vest:  Božović: Kao da ćemo sa kalašnjikovima da se bijemo

-Nema više garancije da će igrači ubuduće moći da se odazivaju na poziv nacionalnih selekcija – upozorio je Platini.

On je kao pozitivan primer naveo Šopaniju u kojoj je nacionalni tim prioritet.

-Ne dozvolimo da se nacionalne selekcije žrtvuju na oltaru trgovačkih interesa – rekao je Platini.

-Ako je sport živo biće, onda je nacionalna reprezentacija njegovo srce,.čiji otkucaji oblikuju evropski sportski organizam – poručio je Platini.