tomislav_karadzic

Potpisan protokol o saradnji između FS Srbije i FS Italije

 

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Tomslav Karadzić i čelnik Fudbalske federacije Italije (FIGC) Ðankarlo Abete potpisali su danas protokol o saradnji na svim nivoima. Ugovorom je predviđeno da dva saveza ubuduće sarađuju na nivou tehničkih službi, sudijskih organizacija, zajedničkoj promociji i organizaciji prijateljskih utakmica. Plan prijateljskih mečeva biće napravljen u skladu sa kalendarom UEFA i FIFA, ali već je poznato da će u oktobru biti odigran meč između B selekcija Srbije i italije.

Predsednik FS Italije Ðankarlo Abete, koji je ujedno i član Izvršnog komiteta UEFA izrazio je zadovoljstvo posle potpisanog sporazuma, kako je rekao, sa „velikim prijateljima Srbima“.

-Zajedno smo članovi UEFA i FIFA i već sarađujemo, ali smo odlučili da potpišemo ovaj sporazum da bismo saradnju podigli na viši nivo, a sve u duhu prijateljstva dva naroda – rekao je Abete koji nije krio oduševljenje izgledom Sportskog centra FSS u Staroj Pazovi

Prvi čovek srpskog fudbala Tomislav Karadžić rekao je da su veze između dva saveza čvrste i prijateljske i da se posebno razgovaralo o predstojećoj kvalifikacionoj utakmici za prvenstvo Evrope između Srbije i Italije, koja je zbog svega što se događalo pre godinu dana u Ðenovi proglašena mečom visokog rizika.

Povezana vest:  JELEN SUPER LIGA, 21. KOLO, Jagodina - Hajduk 2:0

-Sve nas interesuje da utakmica na stadionu Crvene zvezde narednog petka pred 50.000 navijača prođe u najboljem mogućen ambijentu i činimo sve napore da tako i bude. Prijatelji iz Italije su odustal od ulaznica koje pripadaju njihovim navijačima, u želji da se smanji mogućnost bilo kakvog revanšizma posle onog meča u Ðenovi. Ðenova je iza nas i mi smo sa zajedničkim mislima i željama okreniti budućnosti – rekao je Karadžić.

On je dodao da je sa predsednikom Abateom više od sat vremena razgovarao o unutrašnjoj organizaciji Fudbalskog saveza Italije i da mu se veoma svideo njihov model, kao i da će učiniti sve da se FŠ organizuje po istim principima.

-Moram otvoreno da kažem da smo i mi na neki način navijali za Italiju i želeli da ona obezbedi prvo mesto u grupi i plasman na EP. Čestitam im na tome, ali isto tako mislim da je Srbiji po kvalitetu mesto na šampionatu Evrope – rekao je Karadžić.

Povezana vest:  Nikolić: Idemo u Grčku da se "potučemo" i pobedimo

Prvi čovek srpskog fudbala rekao je da tokom razgovora sa Abeteom nije ni spomenut predstojeći meč, s obzirom da Italijanima pobeda nije neophodna.

-Ne bi bilo ni moralno, ni sportski, a to ne dozvoljava ni kodeks ponašanja ozbiljnih saveza. Svi mi želimo pobedu koja nas vodi u baraž, ali ćemo nju morati da izborimo na terenu pred 50.000 navijača – rekao je Karadžić.

On je istakao da će Srbija biti najbolji mogući domaćin „što je u prirodi srpskog naroda“.

-Sve informacije koje imamo kažu da ne bi trebalo da se dogodi ništa loše. Svesni smo odgovornosti i apelujem na medije da još jednom ponove da bi bilo kakav incident imao nesagledive posledice po srpski fudbal. Taj meč je, osim rezultatski, važan i egzistencijalno jer bismo u slučaju plasmana na prvenstvo Evrope obezbedili značajna fuinansijska sredstva pomoću kojih bismo, da tako kažem, “osvetlili“ Srbiju. Trenutno imamo tri stadiona sa reflektorima, a eventualni plasman bi nam doneo 10 do 12 stadiona sa reflektorima čime bismo obezbedili dobre uslove za odigravanje utakmica – rekao je Karadžić.

Povezana vest:  1/4 KUP SRBIJE, Nikolić: Protiv Rada ambiciozno, ali oprezno

Predsednici nacionalnih saveza na kraju su razmenili prigodne poklone. Abateu je uručna plaketa FŠ, kao i dres reprezentacije Srbije sa svojim prezimenom. S druge strane, Italijani su Karadziću poklonili dres Andree Pirla, potpredsedniku FŠ Ivanu Ćurkoviću uručen je dres Ðanluiđi Bufona, a generalnom sekretaru Zoranu Lakoviću dres Antonija Kasana.

Takođe, dres Srbije sa brojem deset kapitena Dejana Stankovića dobio je funkcioner italijanskog saveza zadužen za međunarodnu saradnju Serđo Di Ćezare. Novi sastanak prijatelja i dva saveza zakazan je za sledeći četvrtak kada Italijani dolaze na meč sa Srbijom koji se igra u petak 7. oktobra na Marakani.