logo_SP_futbal_2010_afrikaPele predložio sistem sa pet sudija za Mundijal

 

Legendarni brazilski fudbaler Pele ocenio je da bi utakmice na ovogodišnjem Mundijalu trebalo da sudi po pet arbitara od kojih bi dvojica stajala iza golova.

Sistem po kome pet arbitara deli pravdu ove sezone je uveden kao eksperiment u Ligi Evropa. Pele je dao svoj glas za, ali je i ponovio da se protivi korišćenju video snimaka kao pomoć sudijama.

Povezana vest:  Dunga objašnjava poraz virusom

Problem bi, prema rečima Pelea, koji i pomaže komisiji Svetske fudbalske federacije (FIFA) za praćenje suđenja, bilo zaustavljanje igre kako bi se snimak pregledao.

-Odlučeno je da se moderne tehnologije ne koriste, ali smo predložili sistem sa pet sudija i FIFA razmatra taj predlog – kazao je Pele u Meksiko Sitiju gde promoviše najkvalitetnije klupsko takmičenje Južne Amerike Kup libertadores.

Povezana vest:  SP BRAZIL 2014, Del Boske: Nisam znao da Vilja više neće igrati

Pele je dodao da je sistem sa tri arbitra predsedniku Fife Sepu Blateru predložio još na jesen, kada je Francuska stigla do plasmana na Mundijal pošto je eliminisala Irsku posle gola kome je prethodilo igranje rukom Tijerija Anrija.

Predlog je, međutim, već odavno tema debate, pošto je prvi put pomenut posle Mundijala 1986. godine, kada je Dijego Maradona, sadašnji selektor Argentine, rukom postigao gol na polufinalnoj utakmici sa Engleskom.

Povezana vest:  Platini: Još ima manjih problema u pripremama za EP

Pele je, takođe, istakao da jedva čeka početak turnira, pošto je ocenio da će takmičenje biti vrlo izjednačeno. Trostruki svetski šampion je, ipak, kao favorite izdvojio Brazil, Španiju, Englesku, Italiju i Argentinu.

-Realnost je, međutim, da ne možemo da izdvojimo jednog favorita i kažemo da će on podići trofej – kazao je Pele.