NAVIJACI_DJENOVA

Smit: Srpski navijači su krivi za incident u Ðenovi
 
Oficir za bezbednost Komisije za stadione i bezbednost Evropske fudbalske unije (UEFA) Kenet Smit izjavio je danas da su srpski navijači glavni krivci za incident u Ðenovi, zbog kojeg je 12. oktobra prošle godine prekinuta utakmica između reprezentacija Italije i Srbije u okviru klvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012.
-To je bio primer veoma ozbiljnog slučaja nasilja u sportu. Bilo je potrebno angažovati više od 1.000 policajaca kako bi se obezbedio meč. Utakmica je posle šest minuta prekinuta, a reprzentacija Srbije je kažnjena – rekao je Smit na seminaru “Za sport bez nasilja”, koji se održava na Kosmaju.
On je dodao da je ove sezone na polovini od 20 mečeva Partizana, Crvene zvezde, Vojvodine i Rada u Evopi bilo incidenata i da su uvek naši navijači bili krivci.
-Svi klubovi su eliminsani u ranoj fazi takmičenja i sigurno bi imali mnogo veći broj nasliničkog ponašanja na stadionima da niste tako rano ispali – rekao je Smit.
Kako je istakao, publika neće dolaziti na stadione ukoliko se oseća nesigurno, potvrdivši da se UEFA pridržava načela koja doprinose bezbednosti za sve učesnike u fudbalu.
-Možete imati fantastične i savremene sportske objekte, ali bitno je da imate upravljačku strukturu i kvalifikovane ljude. Navijači moraju da steknu poverenje u privatno obezbeđenje, koje sve češće menja ili dopunjuje policiju na stadionima.
Prema rečima sluzbenika UEFA, navijači ne smeju biti zapostavljeni i moraju biti konsultovani oko organizacije utakmica.
Jedan od načina da se navijači “pripitome” je da im se omogući učešće u vlasničkoj strukturi kluba, izjavio je ekspert iz oblasti sportskog nasilja Robin Vilson.
-Vlasnik kluba ne sme da ima više od 51 odsto deonica, kao što je to slučaj u Čelsiju gde je Roman Abramovič apsolutni vladar. To je nemoguće u Nemačkoj, jer na taj način navijači se otuđuju od voljenog kluba – rekao je Vilson.
On je dodao da se nasilje u sportu češće javlja u onim društvima u kojima demokratija nema tradiciju.
-Nasilje u sportu je složena društvena pojava i potrebna je sveobuhvatna akcija u rešavnju tog probelma. U odnosu na osamdesete napravljen je veliki napedak, mada ne mogu to da kažem za Italiju, čiji stadioni nisu na zahtevnom nivou – zaključio je Vilson.
Seminar “Za sport bez nasilja” nastavlja se sutra u hotelu “Babe” na Kosmaju, gde će između ostalih govoriti načelnik Odeljenja za praćenje i sprečavanje nasilja na sportskim priredbama Aleksandar Gargenta, zamenica Republičkog javnog tužilaštva Gordana Janićijević, komesar za bezbednost Fudbalskog saveza Srbije i mnogi drugi.
Povezana vest:  DO 17 GODINA, Pobeda Orlića nad Irskom