lopta_u_mreziDoživotna suspenzija za Pjanića, Genov oslobođen optužbi

 

Evropska fudbalska unija (UEFA) izrekla je danas doživotnu suspenziju bosanskom sudiji Novu Pjaniću zbog umešanosti u nameštanje utakmica, dok je Bugarin Anton Genov oslobođen optužbi.

UEFA je saopštila da Novo Pjanić više ne može da učestuje ni u kakvim aktivnostima u vezi sa fudbalom. Dokaze za njegovu umešanost u nameštanje utakmica čelnicima UEFA dostavila je nemačka policija.

Povezana vest:  Kežman: Odlazim zadovoljan iz Saut Čajne

Nadležni organi UEFA suspendovali su pomoćnog sudiju iz Hrvatske Tomislava Setku do jula sledeće godine, dok je Ukrajinac Oleg Orehov zaradio jednomesečnu suspenziju.

Bugarin Anton Genov bio je osumnjičen da je učestovavao u nameštanju prijateljske utakmice na kojoj je delio pradvu između Makedonije i Kanade, koja je odigrana 14. novembra prošle godine.

Povezana vest:  Francuski reprezentativci stigli kući

U saopštenju UEFA navodi se da svi kažnjeni imaju pravo na žalbu, ali i da suspenzije nisu u vezi sa istragom nemačke policije.

Organi te zemlje pre nekoliko meseci pokrenuli su istragu o nameštanje više od 200 utakmica u najmanje 11 zemalja.

Kao glavni organizatori nameštanja navode se hrvatski kladioničarski klanovi u Nemačkoj, koji su podmićivali igrače, trenere, sudije i fudbalske zvaničnike i na taj način zaradili najmanje deset miliona evra.