Karl Hopfner_bajer_Bernhard Heusler_basel 

U Bazelu uzimaju ozbiljno pretnje FIFA
 
Potpredsednik švajcarskog Bazel Bernhard Hojsler izjavio je danas da uprava tog kluba pretnju Svetske fudbalske federacije (FIFA) da će suspendovati timove iz međunarodnih takmičenja smatra „ozbiljnom“.
-Uveren sam da ćemo igrati protiv Bajerna, ali pretnju FIFA doživljavam veoma ozbiljno. Očekujem da se pronađe neko rešenje do kraja godine. Ne želim da se bavim ovim slučajem u januaru – kazao je Hojsler.
FIFA je zapretila Švajcarskoj suspendovanjem njenih klubova I reprezentativnih selekcija iz međunarodnih takmičenja ako Fudbalski savez te zemlje ne bude do 13. januara kaznio ekipu Siona.
-Svi veliki klubovi su uživali malo u našem velikom iznenađenju ove sezone. Osećam ekstremnu podršku u familiji fudbalskih klubova. Ne mogu da zamislim da ne ostanu lojalni – kazao je Hojsler.
Sionu je 2008. godine zabranjeno da kupuje igrače tokom naredna dva prelazna roka, pošto je vršio pritisak na egipatskog golmana Esama El Haradija da raskine ugovor sa tadašnjim klubom Al Ahlijem.
Švajcarci su, međutim, prekršili tu zabranu zbog čega su letos izbačeni iz Lige Evropa, a umesto njih u grupnoj fazi tog takmičenja igrao je škotski Seltik.
U saopštenju Izvršnog odobra FIFA, koji se sastao danas u Tokiju, navodi se da je Sion „više puta pokušao da zaobiđe ovu odluku na pravno uvredljiv način“.
Ako dođe do suspendovanja, fudbalski klub Bazel neće moći da igra u osmini finala Lige šampiona protiv Bajern Minhena, a reprezentacija Švajcarske neće moći da bude domaćin Argentini u prijateljskoj utakmici, 29. februara u Bernu.
Dodaje se, takođe, da je Fudbalskom savezu Švajcarske naloženo da sve utakmice u kojima su za Sion igrala šestorica igrača koji su potpisali ugovore mimo zabrane, budu proglašene porazom tog tima.
-Razočarani smo, ali u svakom slučaju ćemo uraditi sve što je potrebno da rešimo ovu situaciju – istakao je predsednik Fudbalskog saveza Švajcarske Peter Gijeron.
Povezana vest:  SP BRAZIL 2014, Irmatov oborio rekord - devet puta sudio na Mundijalima