fifa

Sud dozvolio da se objave dokumenta sa imenima korumpiranih

 

Švajcarski sud odbacio je danas žalbu kojom se blokira odluka Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) da objavi dokumenta sa imenima korumpiranih zvaničnika. Švajcarski list Handencajtung objavio je da je državni sud kantona Cug presudio da se objavi dokument sa imenima visokih zvaničnika, koji su priznali da su uzeli na milione dolara od prava prenosa svetskih prvenstava.

Povezana vest:  Mitrović: Ne plašimo se Sitija

Radi se o dokumentu kojim se precizira dogovor da zvaničnici koji su uzeli novac vrate oko 6,1 miliona dolara, ali pod uslovom da ostanu anonimni. Taj dokument, koji je FIFA želela da objavi 17. decembra, ali je bila stopirana zbog žalbe neimenovane stranke, svedoči o isplatama marketinške agencija ISL. Ta agencija je inače, bankrotirala 2001. zbog duga od oko 300 miliona dolara.

Povezana vest:  Vilšir pozvao Volkota da ostane u Arsenalu

Navodi se da su u taj skandal umešani i bivši predsednik FIFA Žoao Avelanš i njegov zemljak Rikardo Tešeira, predsednik Organizacionog komitetra Mundijala 2014. Predsednik FIFA Sep Blater je inače, u oktobru obećao da će objaviti dokument koji svedoči o korupciji posle sastanka Izvršnog komiteta FIFA u Tokiju 16. i 17. decembra.