fifa

Sion podneo kaznenu prijavu protiv FIFE
 
Švajcarski prvoligaš Sion saopštio je kako je podneo kaznenu prijavu protiv članova Izvršnog odbora Svetske fudbalske federacije (FIFA), zbog pretnje Švajcarskom fudbalskom savezu suspenzijom na klupskom i reprezentativnom nivou ukoliko do 13. januara ne reši slučaj njihovog kluba.
FIFA je 17. decembra upozorila Švajcarski fudbalski savez da provede suspenziju šestorice igrača koje je Sion potpisao tokom embarga. Švajcarski fudbalski savez dobio je rok do 13. januara da reši taj slučaj. U protivnom će, najavili su u FIFA-i, biti suspendovan do daljnjega!
To bi značilo da Bazel ne bi imao pravo nastupa u osmini finala Lige šampiona protiv Bajerna, a termin prve utakmice je 22. februara.
U Sionu smatraju da je FIFA-ina pretnja “neprihvatljiva ucena i kršenje osnovnih pravnih propisa“.
Podsećamo, Sion je u poslednjem pretkolu Lige Evropa protiv Seltika igrao s petoricom od šestorice igrača koje je doveo minulog leta, premda to nije smeo da učini. Branila mu je to suspenzija još iz 2008. godine, kada se ogrešio o statute FIFA-e, dovevši golmana Esama El-Hadarija premda je Egipćanin imao važeći ugovor s drugim klubom. FIFA je tada Sionu zabranila transfere, ali klub je prošlog leta doveo čak šestoricu novih igrača koji su dobili pravo nastupa u nacionalnom prvenstvu nakon što su to sami zatražili putem Kantonalnog suda Vauda.
UEFA-ina Disciplinska komisija isključila je švajcarski klub iz svog takmičenja (Liga Evrope).
Kako je švajcarski klub izbacio škotski Seltik i plasirao se u fazu takmičenja po skupinama, u kojoj nije mogao i nastupati odlukom Disciplinske komisije UEFA-e, odlučni je predsednik Kristijan Konstantin započeo pravnu borbu s UEFA-om izvan uobičajene procedure, tj. građanskim sudskim putovima.
Nakon što je Kantonalni sud u Vaudu, pod čijom teritorijalnom ingerencijom deluje UEFA, presudio u korist Siona i naredio UEFA-i da ga vrati u takmičenje, slučaj se zakomplikovao do pretnje totalnog haosa. Kasnija presuda Međunarodnog sportskog suda (CAS) dala je za pravo UEFA-i.
U FIFA-i smatraju da je Sion prekršio fudbalska pravila, pokrenuvši niz akcija na građanskim sudovima protiv UEFA-e.
-Sion je delovao na pravno uvredljiv način – saopštili su u FIFA-i 17. decembra, kada su zapretili Švajcarskom fudbalskom savezu suspenzijom.
U pitanju je velika administrativna zavrzlama i sapunica kojoj se, očigledno, ne nazire kraj.
Povezana vest:  SP BRAZIL 2014, Samaras: Bogovi sreće na našoj strani