dragan_stojkovic_FSS

Dragan Stojković: Zvezdu sam spasao od propasti

 

Bivši predsednik Crvene zvezde Dragan Stojković demantovao je optužbe navijača da je napravio dug od 20 miliona evra i poručio da je klub bukvalno spasao od propasti.

-Sve pare od prodaje igrača išle su na potrebe kluba, plate fudbalera, premije i servisiranje dugova. Pri stupanju na funkciju predsednika kluba zatekao sam dug od 11 miliona evra i približno toliki deficit ostao je u kasi 2007, kada sam odlučio da odem u Japan – rekao je legendarni fudbaler crveno-belih i državne reprezentacije.

Stojković je istakao da je novac trošen za potrebe kluba i da teret duga nije želeo da koristi kao alibi, jer je želeo da „Zvezda bude dominantna na evropskoj sceni“.

Povezana vest:  Mladi fudbaleri Srbije odigrali nerešeno sa Italijom u kvalifikacijama

-Kada sam zamoljen da preuzmem Zvezdu, prikazano mi je da je klub u dugu od osam miliona evra. Bilo je mnogo problema, kako finansijskih tako i organizacionih, isključivali su nam vodu, struju, čak i telefone. Zvezda praktično nije postojala – naveo je popularni „Piksi“.

-Pod vođstvom Stojkovića Crvena zvezda je osvojila dve duple krune, ali mnogi mu na teret stavljaju rasprodaju igrača iz leta 2006. godine (Žigić, Janković, Kovačević, Stojković).

-Nije nikakva novost da Crvena zvezda 80 posto budžeta popunjava prodajom igrača. Tako je bilo i u moje vreme, jer smo bili prinuđeni da gasimo finansijske požare. Istovremeno smo napravili sportski rezultat, igrali 26 utakmica u Evropi, a sve pare smo potrošili za potrebe kluba, plate igrača, premije i servisiranje dugova – naglasio je sadašnji trener Nagoje.

Povezana vest:  Rednap: Siti me naterao da odustanem od Belamija

Kada je Stojković napustio Zvezdu u oktobru 2007, čelnu funkciju je preuzeo Toplica Spasojević.

-Naredni predsednik je napravio presek stanja i rekao da je dug 12 miliona, dakle približan onome kada sam ja došao. Ali, u fudbalu je sve relativno i glupo je što se uvek postavlja pitanje gde su pare od Piksijevih prodaja. Zaboravlja se da smo dovodili igrače, a morali smo da samo na ime plata radnoj zajednici mesečno obezbedimo 150.000 evra. Sve to postoji u knjigama – kazao je Stojković i potvrdio da je sa navijačima imao „korektan odnos“.

Povezana vest:  Zidan ponosan što je njegov sin pozvan u reprezentaciju

-Samo sam tražio da se ne mešaju u rad uprave kluba, kako se po kuloarima ne bi pričalo da navijači vode Zvezdu. Nisu me ucenjivali, niti sam ja njih. Znam da su im smetali neki moji potezi, kao i neki njihovi meni. Ali, svađe se dešavaju i u najboljim porodicama – zaključio je Stojković.

Legendarni fudbaler doživeo je 16. januara neprijatnost u kafeu na klupskom stadionu, gde ga je grupa navijača crveno-belih isprovocirala i primorala da napusti lokal. Stojković je doputovao je u Beograd na odmor i kako bi prisustvovao komemoraciji i sahrani preminulog Miljana Miljanića.