Fudbal je otporan na recesiju 

lopta_u_mreziFudbal je otporan na recesiju, saopštila je danas oditorska kompanija Deloite, navodeći da je Real Madrid prvi fudbalski klub u istoriji koji je ostvario godišnji prihod od 400 miliona evra. 
-Real je već petu godinu za redom vodeći na Deloitovoj listi fudbalskih klubova sa najvećim prihodom, a u prošloj finansijskoj godini postao je prvi klub u istoriji koji je ostvario godišnji prihod od 400 miliona evra. 
Barselona je na ovogodišnjoj listi zauzela drugo mesto, „izguravši“ sa te pozicije „Mančester junajted“. Engleski prvak sada je treći na listi 20 najvećih fudbalskih klubova, zasnovanoj na prihodima u sezoni 2008/09. 
Ukupni prihod 20 vodećih fudbalskih klubova u sezoni 2008/09 su premašili 3,9 milijardi evra. 
Vodeći klubovi na listi pokazali su se relativno otpornim na recesiju. Iako se rast njihovih prihoda usporio u poređenju sa prethodnim sezonama, većina klubova ipak je u prošloj sezoni zabeležila porast prihoda. 
-Povećanje prihoda Real Madrida ostvareno je uprkos razočaravajućoj sezoni, kako na lokalnom nivou, tako i u čitavoj Evropi – prokomentarisao je Den Džouns, partner u Deloitovom Sektoru za sportsku industriju. Prema njegovim rečima, tom klubu su najveće povećanje prihoda donela prava na TV prenos, koja sada vrede 161 milion evra, što premašuje ukupni prihod klubova od 11. do 20. mesta na listi. 
Izvanredni uspeh Barselone, koja je osvojila nacionalni kup i prvenstvo i Ligu šampiona, doprineo je povećanju prihoda tog kluba za 57 miliona evra u odnosu na prošlu sezonu. Ovo je povećanje dovelo i do toga da Listu fudbalskih klubova sa najvećim prihodom predvode dva španska kluba. 
Manchester je pao na treće mesto budući da je, kao i ostali engleski klubovi, bio pogođen padom vrednosti funte u odnosu na evro. 
Na listi su od britanskih klubova još Arsenal, Čelsi, Liverpul, Totenhem hotspur, Mančester siti i Njukasl junajted. 
Svi klubovi sa ovogodišnje „Top 20“ liste dolaze iz pet najjačih liga u Evropi, pri čemu je Nemačka zastupljena sa pet klubova, Italija sa četiri, a Francuska i Španija sa po dva kluba.

Povezana vest:  Van Persi propušta mečeve sa Japanom i Kolumbijom

Lista fudbalskih klubova sa najvećim prihodom u sezoni 2008/09 (u zagradi je pozicija iz prethodne godine): 
1 (1) Real Madrid 401,4 miliona evra 
2 (3) Barselona 365,9 
3 (2) Mančester junajted 327,0
4 (4) Bajern Minhen 289,5
5 (6) Arsenal 263,0
6 (5) Čelsi 242,3
7 (8) Liverpul 217,0