FUDBALSKA-LOPTA

Protesti podrške optuženim čelnicima Fenerbahčea

 

Stotine navijača fudbalskog kluba Fenerbahče okupilo se danas ispred suda u turskom gradu Silivri u znak podrške optuženima za nameštanje rezultata utakmica, među kojima je i predsednik kluba Aziz Jildirim. Uhapšeni čelnik Fenerbahčea i još 92 ljudi treba danas da budu saslušani u vezi sa skandalom kojim je obuhvaćeno 19 utakmica iz prethodne fudbalske sezone, a zbog kojeg je turskom šampionu zabranjeno da se takmiči u Ligi šampiona.

Povezana vest:  Andres Injesta: Ovo je vrhunac moje karijere

„Feneru“ čak preti oduzimanje domaće šampionske titule, pa I prebacivanje u nižu fudbalsku ligu.

-Vlada može da padne, hronična inflacija može da se pogorša, ali Fenerbahče nikad neće u nižu ligu – vikali su navijači ispred suda u Silivriju, gradu kod Istanbula.

Turski parlament je u decembru ublažio kaznenu politiku u vezi sa nameštanjem rezultata mečeva i huliganskim ponašanjem. To bi moglo da donese blaže osude svima koji su umešani u prošlogodišnji skandal. Parlament je odlukom da maksimalnu zatvorsku kaznu za ova krivična dela smanji na tri godine zaobišao veto predsednika Turske Abdulaha Gula koji je, ulažući ga, ocenio da se ulaganjem amandmana „stiče utisak o postojanju dogovora“ da se osumnjičeni spasu, uključujući Aziza Jildrima.

Povezana vest:  ZVEZDA – OFK BEOGRAD, Dejan Đurđević: Očekujem lepu utakmicu

Šef turskog fudalskog saveza i dva njegova zamenika su prošlog meseca podnela ostavke kada se povela rasprava o načinu kažnjavanja klubova koji nameštaju rezultate utakmica. Fenerbahče u drugom delu prošlogodišnje fudbalske seznone nije zabeležio nijedan poraz, a titulu šampiona je osvojio na gol razliku.

Čelnici drugoplasiranog Trabzonspora, koji je zamenio Fenerbahče u Ligi šampiona, takođe se smatraju umešanim u skandal. To važi i za čelnike i fudbalere nekih drugih klubova.

Povezana vest:  Omladinci Srbije u drugom krugu kvalifikacija