prosinecki_plaza_trening_cg

Robert Prosinečki: Radujemo se nastavku sezone!

 

Iza Roberta Prosinečkog i fudbalera Crvene zvezde je skoro dva meseca zimskih priprema koje bi milionskoj armiji navijača trebalo da donesu neku bolju, efikasniju i pobedničku Crvenu zvezdu u prolećnom delu šampionata. Trener Crvene zvezde je sumirao sve što je urađeno ove zime, ali se i dotakao poslednjih godinu dana na klupi Zvezde odnosno polusezone koja je ispred crveno-belih.

– Kad pomislim sada na pripreme prvi utisak je da su bile baš dugačke, predugačke. Pogotovo je to vezano za ekipe iz naših krajeva koje beže od snega, loših uslova pa smo svi dugo van kuće i u nekim toplijim krajevima. Nije bilo lako igračima. Puno utakmica je iza njih. Mislim da su svi igrači pokazali karakter na ovim pripremama, kao i kvalitet i sa optimizmom očekujemo nastavak prvenstva. Ako analiziram neke aspekte odvojeno moram da kažem da su fizički odlični, puno bolji nego što su bili. Navikli su se na nov sistem rada. Pokazali su i fudbalski kvalitet, da nisu za džabe reprezentativci. Starosedeoci i stariji igrači pokazuju da žele da se dokažu i da Crvena zvezda bude ono što svi želimo, konkurentna u šampionatu i u Kupu. Ima još stvari koje treba uklopiti ali svakako smo na dobrom putu. Sve u svemu, radujemo se proleću, jedva čekamo start prvenstva – jasan je Prosinečki.

Crvena zvezda se u Beograd vratila u petak 24. februara popodne, a igrači će već u nedelju ponovo trenirati ali nažalost ne zadugo u kompletnom sastavu.

– Osam reprezentativaca će nam biti odsutno od čega je šest igrača iz najboljih 11. Kompletni ćemo opet biti na treningu u petak, dan pred meč sa Spartakom. To je to, ali nema veze, šta da se radi, svima je drago što Zvezda ima igrače nacionalnog tima. Mislim da momci imaju dovoljno kvaliteta i naravno motiva da se već na prvom meču pokažu svojoj publici u pravom svetlu i da dokažu da su radili odlično na ovim pripremama.

Povezana vest:  Duel Srbije i Poljske bez golova

Prosinečki iz razumljivih razloga nije želeo da meč sa ukrajinskim Krivbasom naziva receptom za Spartak, ali svakako je pohvalio svoje momke za karakter i kvalitet.

– Video sam puno dobrih stvari na toj utakmici iako je bilo i glupih kikseva odnosno padova u igri. Bilo je i sjajnih minuta i dominacije terenom i dobrih akcija, golova. Ekipa je i pokazala karakter jer teško je posle 3:0 na 3:4 vratiti se do 5:4, psihološki. Logičnije je bilo da potpuno padnu posle preokreta. Verujem da ćemo protiv Spartaka biti još mnogo bolji jer će motiv biti ogroman, da pred svojim navijačima dokažu kvalitet.

Prosinečki kaže da će tek dobiti brzinu Kaslice i Asamoe i osećaj za postizanje golova ovog prvog.

– Oni su i dovedeni da daju dodatni impuls brzine. Tu je i Borha koji igra odlično. Sa Kasalicom ćemo dobiti brzinu i efikasnost jer on je pokazao da ume da daje golove, a nama je važan takav igrač. Njegovo stanje nakon povrede je mnogo bolje i treniraće sa ekipom u Beogradu.

Darko Lazović je za partiju protiv Krivbasa zaslužio pohvale, tu dileme nema.

-Stalno pričamo o Lazi koji je u ovih godinu dana napravio pomak više. Teško je i na prijateljskom meču, bilo kome dati četiri gola i zaista je izrastao u pravog igrača. To više nije nikakva novost ili tema, to je činjenica.

Povezana vest:  Valjadolid i Sosijedad podelili bodove

Godinu dana samostalnog trenerskog posla je iza Prosinečkog. Počeo ga je baš u Antaliji sa svojom Zvezdom. Povlačenje linije ovako, otprilike, izgleda:

– Počeli smo odlično pre godinu dana. Imali smo i šansu za meč loptu sa Partizanom. Nedostajalo je malo sreće, iskustva, možda i kvaliteta. Po meni je Zvezda sada na dobrom putu jer se pravi mlada ekipa, ekipa budućnosti. Jasno je da se ništa ne može preko noći i da se sada stvara jedna nova ekipa Crvene zvezde. Ekipa koja će ostvariti dobre rezultate i koja će igrati velike evropske utakmice.

Prosinečki stalno ističe važnost Zvezdine Omladinske škole.

– Važno je što su sa nama Mićko, Ožegović, Fića Janković, koji su stigli pravo iz omladinskih selekcija, uz naravno momke koji su bili u Sopotu na kaljenju. Oni se navikavaju na prvi tim i imaće jako dobru minutažu jer oni su budućnost. Naravno, i pojačanja koja stižu iz Srbije kao najbolji u svom uzrastu.

Na nekim pozicijama konkurencija je pojačana do maksimuma, a Prosinečki kaže da “želi” ljutnju svojih igrača oko minutaže jer to budi motiv i karakter.

– Rekao sam već. Ne bi bilo normalno da onaj koji ne igra nije ljut. Jako je važno da kanališe tu ljutnju i da je upotrebi u borbi za svoju minutažu. To je zdrava konkurencija. Mi smo je sada dobili. Imamo prostora za rotaciju, a sve su mladi momci koji mogu brzinski i fizički da odgovore zadacima, a znanje i talenat imaju.

Šef struke Crvene zvezde kaže da veruje u svoj igrače bezrezervno i da će nastaviti od njih da traži igru do noge i iznošenje lopte iz poslednje linije tima.

Povezana vest:  Muslin: Pobeda protiv Irske bi nas ozbiljno približila Mundijalu

– Verujem u njih. Imaju kvalitet. Protiv Krivbasa smo pokazali i karakter. Pred nama je Spartak, pa i tu moramo pokazati dominaciju. Mi smo ti koji pobeđujmo, stalno imamo loptu, to je naš cilj. Mislim da smo sada osim kreativnosti i držanja lopte dobili i brzinu i dubinu u igri, a to je jako važno za timove koji traže ofanzivnu igru i napadački fudbal.

Prosinečkog ne brinu loši tereni u Srbiji iako se posle Marakane i Spartaka putuje u Ivanjicu, na duel sa Javorom.

– Neće biti lako, ali mi prvo kolo igramo na našem stadionu, a tamo problema i blata neće biti. Ta utakmica i pobeda na njoj su jako važni. Verujem da će se posle i vreme prolepšati pa će i tereni biti puno bolji, bez blata i vode.

Iza Zvezde je jesen za zaborav, ali “minus deset” ostaje u odnosu na večitog rivala. Situacija koja ipak nije promenila poziciju Prosinečkog u klubu. Poverenje rukovodstva i dalje je veliko u mladog trenera.

– Sigurno da je to velika stvar za mene jer sam i posle svih problema koje smo imali dobio poverenje. Imponuje mi da su mi dali još i veću odgovornost. Verujem da ćemo zajedničkim radom napraviti najbolje, a to je da Zvezdu dovedemo tamo gde joj je mesto. Za ovakvu filozofiju dovođenja igrača nikada nije kasno, mada smo i mogli i trebali i ranije. Ipak, sada je pred nama ekipa u kojoj su i stranci napredovali, u kojoj je mnogo kvalitetnih, mladih igrača i sa kojom treba mnogo da radimo – zaključuje Prosinečki.