partizan_slavlje_1_par_met

JELEN SUPER LIGA

Superligaši za vikend nastavljaju takmičenje

 

Fudbalska Super liga Srbije nastaviće se ovog vikenda utakmicama 16. kola. U subotu u 14.00 vodeći Partizan, koji ima 10 bodova više od drugoplasirane Crvene zvezde, gostuje u Novom Pazaru kod istoimenog rivala, dok će Zvezda tri sata kasnije u Beogradu igrati protiv Spartaka iz Subotice, od kojeg je jesenas izgubila sa 2:0. Ako Partizan i ove sezone bude šampion, biće to peta uzastopna titula crno-belih u domaćem prvenstvu.

Tokom zimske pauze u klubu iz Humske ulice je, međutim, i pored odličnih sportskih rezultata došlo do nesuglasica i problema. Upravni odbor na čelu sa predsednikom Draganom Đurićem smenio je sportskog direktora Mladena Krstajića i trenera Aleksandra Stanojevića, umesto kojeg je angažovan Izraelac Avram Grant. Igrački kadar nije se značajno promenio.

Povezana vest:  KLUPSKA SP 2010, Inter lako do titule prvaka sveta, asistencija Stankovića

Na drugoj strani Topčiderskog brda, rukovodstvo Zvezde je posle odlaska sportskog direktora Ivana Adžića potpunu kontrolu nad transferima igrača dalo treneru Robertu Prosinečkom. On je ekipu „osvežio“ sa 12 novih fudbalera, dok su „Marakanu“, između ostalih, napustili najbolji strelac tima Andrija Kaluđerović i reprezentativac Gane Li Adi. Od igrača koji su igrali tokom jeseni otišli su još Stevan Reljić, Nenad Kovačević i Bruno Mezenga.

U prvom kolu drugog dela sezone veliku pažnju javnosti privlači I nedeljni duel u Kragujevcu, gde se sastaju četvrtoplasirani Radnički 1923 i trećeplasirana Vojvodina. Novosađani su uz Zvezdu ekipa koja se najviše pojačala u zimskom prelaznom roku.

U Vojvodinu su došli bivši fudbaler Partizana Almami Moreira I iskusni Stefan Apija, koji je tokom karijere igrao za nekoliko italijanskih klubova, među kojima su Juventus, Parma i Udineze. Na stadion „Karađorđe“ se, takođe, vratio Aleksandar Katai, koji će igrati na pozajmici iz Olimpijakosa.

Povezana vest:  Poseta predsednika UEFA Aleksandera Čeferina Fudbalskom savezu Srbije

Radnički 1923 je najprijatnije iznenađenje prvog dela sezone pošto se, iako je došao iz drugoligaškog ranga, našao u vrhu superligaške tabele. Veliki uspeh Kragujevčani su napravili tokom zime, pošto su zadržali najboljeg strelca lige Darka Spalevića.

Korak sa Radničkim 1923 u trci za četvrto mesto, koje vodi na međunarodnu scenu, pokušaće da održe Sloboda i Spartak, koji imaju isti broj bodova, kao i sedmoplasirani OFK Beograd. Užičani su ostali bez standardnih prvotimaca iz odbrane i napada, pošto su Nikola Maksimović i Filip Kasalica prešli u Zvezdu, dok su Spartak i OFK Beograd promenili trenere.

Subotičane je napustio Zoran Njeguš, a na klupu se vratio Zoran Milinković, dok je sa Karaburme u Uzbekistan otišao Dejan Đurđević, a umesto njega je došao Brako Babić.

Povezana vest:  Ćurčić: Nema kukanja, moramo da odreagujemo

Sprtaka je ostao i bez jednog od najboljih igrača, Marka Mirića koji je prešao u Zvezdu. Slična situacija je i u beogradskom Radu. „Građevinare“ je napustio jedan od najboljih igrača lige Luka Milivojević, koji je pojačao Crvenu zvezdu, a ekipa je trenutno bez trenera posle otkaza Nebojši Vignjeviću.

Borbu za opstanak u ligi vodiće nekoliko klubova, od kojih su najugroženiji Metalac iz Gornjeg Milanovca sa sedam i Borac iz Čačka sa osam bodova. Novi Pazar ima 11, a BSK iz Borče i Rad po 14.

Brigu oko opstanka nisu prebrinuli ni Javor sa 15, Smederevo sa 17 I Hajduk iz Kule sa 18 bodova.