Brendan_Rodgers_Swansea

Rodžers: Hoću da Svonsi bude kao Barselona
 
Menadžer jednog od prijatnijih iznenađenja u engleskoj Premijer ligi, Svonsija, Brendan Rodžers rekao je danas da su mu glavne inspiracije u trenerskoj karijeri Barselona i holandska škola fudbala.
-Barselona je oduvek bila moja insipiracija i nikada nisam bežao od toga. Često sam u prošlosti putovao tamo i izučavao modele koje su primenjivali Johan Krojf i Luj van Gal – rekao je Rodžers engleskim medijima.
Rodžers je prošlog leta uveo Svonsi iz Čempionšipa u Premijer ligu, a njegov tim trenutno u elitnom društvu zauzima 15. mesto na tabeli sa čak osam bodova više od timova koji se bore za opstanak.
-Kada sam prestao sa igračkom karijerom, želeo sam da što bolje razumem odnos omladinske škole i prvog tima, a najbolji primeri za to su mi bili španski i holandski klubovi. Već na početku trenerske karijere u Svonsiju video sam da igrači žele da rade i da su kao sunđeri koji sve upijaju. Zato mislim da je važno da oni stalno razmišljaju i da im mozgovi konstantno rade – objasnio je Rodžers.
Zanimljivo je da je Rodžers svojevremeno radio i kao trener mlađih kategorija u Čelsiju, kada je prvi tim vodio Žoze Murinjo, sada šef struke u redovima Barseloninog najvećeg rivala, Reala.
-Uz Murinja sam dosta naučio, kao da sam išao na Harvard. Ipak, moja trenerska filozofija je sasvim drugačija – dodao je Rodžers.

 

Povezana vest:  Sosijete Ženeral Zlatna liga, Proradio i Telenor