Fabrice_Muamba_pad

Lekar: Muamba je suštinski bio mrtav 78 minuta
 
Srce fudbalera Boltona Fabrisa Muambe nije radilo 78 minuta i on je za to vreme „u suštini bio mrtav“, rekao je danas klupski lekar.
Ovaj 23-godišnji vezni igrač Boltona srušio se u subotu tokom kup utakmice protiv Totenhema, pošto je doživeo srčani udar. On je prevezen u bolnicu, u kojoj se još nalazi na odeljenju intenzivne nege.
Lekari su 48 minuta pokušavali da ga povrate u život u subotu, pre nego što je došao u bolnicu. Od tada je trebalo još 30 minuta i 15 šokova defibrilatorom da bi srce igrača ponovo počelo da kuca.
-Radili su na njemu, a srce nije imalo puls. To je 78 minuta bez otkucaja srca i njegovog disanja. U suštini, on je bio mrtav tokom tog vremena… Tokom celog procesa reanimacije prisutna je zabrinutost  -rekao je lekar Džonatan Tobin.
-Znate da su šanse za uspeh manje što duže traje reanimacija, ali ovo je malo drugačije. Ovo je 23-godišnjak u izuzetnoj kondiciji – dodao je Tobin.
Tek u ponedeljak je nekadašnji mladi reprezentativac Engleske počeo sam da diše i da govori.
Jedan od onih koji su pomagali Muambi bio je doktor Endru Diner, kardiolog koji je navijač Totenhema i koji je došao da gleda utakmicu. On je odmah napustio svoje mesto i utrčao na teren da bi pomogao Muambi.
-Ako ćete koristiti izraz ‘čudesan’, onda bi se mogao upotrebiti u ovom slučaju. Njegov oporavak je za sada izuzetan – rekao je Diner.
-Dva sata pošto je povratio svest, šapnuo sam mu u uvo ‘Kako se zoveš?’, a on mi je odgovorio ‘Fabris Muamba’. Na to sam mu rekao da sam čuo da je dobar fudbaler, a on je rekao ‘Trudim se’. To me je
Rasplakalo – kazao je lekar.
Još se ne zna uzrok Muambinog srčanog udara, a prerano je da bi se znalo da li će se ikad vratiti fudbalu.
-Kako stvari stoje, život mu nije ugrožen. Još je rano, tako da nije moguće reći da li će ikada ponovo igrati – rekao je Diner.
Klupski lekar Tobin rekao je da su rani znaci oporavka nastavljeni.
Zbog nesreće je odložena prvenstvena utakmica Boltona protiv Aston Vile u utorak. Pošto se Muamba oporavlja, klub je odlučio da igra u subotu protiv Blekburna. Ekipa će se u sledeći utorak vratiti na Vajt Hart Lejn, gde je prekinuta utakmica protiv Totenhema.

 

Povezana vest:  Roma slavila u Veroni, gol Ljajića