uefa_champions_league

LIGA ŠAMPIONA

Fudbalska groznica na Kipru, Apoel dočekuje Real, Čelsi u Lisabonu

 

Kiparski šampion Apoel sutra će ispisati još jednu stranicu fudbalske bajke u Evropi ove sezone, pošto će na svom terenu dočekati slavni madridski Real u prvom meču četvrtfinala Lige šampiona. „Kraljevski“ klub, predvođen Žozeom Murinjom na klupi i sjajnim Kristijanom Ronaldom na terenu, apsolutni je favorit u ovom dvomeču četvrtfinala.

Ipak, to su ove sezone protiv Apoela bili i Šahtjor, Porto i Zenit u grupi, kao i Olimpik Lion u osmini finala, pa su se svi oni pre Kiprana oprostili od evropskog fudbala. Izabranici Ivana Jovanovića su u poslednjem prvenstvenom meču odigrali bez golova protiv gradskog rivala Omonije, dok je Real deklasirao ekipu Sosijedada sa 5:1.

-Ovo je najveći uspeh u istoriji kluba i velika stvar za kiparski fudbal. Velika je čast predstavljati Kipar među osam najboljih timova u Evropi. Izuzetno poštujemo, ali protiv njih ćemo odigrati kao i u svim prethodnim mečevima u LŠ ove sezone. Stigli smo do četvrtfinala i ponovo ćemo dati sve od sebe – rekao je jedan od čelnika Apoela Panikos Hadžilijasis.

Povezana vest:  Ronaldo ostaje u Realu i postaje najplaćeniji igrač sveta

Bivši fudbaler Crvene zvezde Ivan Tričkovski trebalo bi, prema najavama iz lokalnih medija, u napadu Apoela da zameni suspendovanog Gustava Manduku. Kiprani su ove sezone u Ligi šampiona na svom terenu slavili u pet od sedam utakmica, ali nikada do sada u evropskim takmičenjima nisu pobedili jedan španski tim.

Trener Reala Žoze Murinjo ranije ovog meseca je uveo „tišinu“ u obraćanju medijima, a prekinuće je tek danas kada će, prema pravilima UEFA, morati da se obrati na konferenciji dan pred meč. Madriđani su u dosadašnjem toku Lige šampiona odigrali osam utakmica i pobedili sedam puta, uz samo jedan remi protiv moskovskog CSKA.

Murinjo na sutrašnjoj utakmici neće moći da računa na suspendovanog vezistu Chabija Alonsa. Prva utakmica četvrtfinala Lige šampiona Apoel – Real Madrid igra se sutra od 20.45 na stadionu u Nikoziji.

Povezana vest:  Liverpul otpustio menadžera Rodžersa

Fudbaleri Čelsija pokušaće sutra na gostovanju Benfiki u četvrtfinalu Lige šampiona da odbrane čast engleskog fudbala i, na neki način, da spasu sezonu u kojoj su zabeležili više neočekivano loših rezultata. Nakon nedavne smene trenera Andrea Viljaša Boaša, „plavci“ su predvođeni Robertom di Mateom iznenadili Napoli, plasirali se u četvrtfinale LŠ i pokazali da još imaju snagu i kvalitet.

Ipak, u šampionatu Engleske, čiji su jedini preostali predstavnik u Evropi, „ne cvetaju im ruže“, trenutno zauzimaju tek peto mesto i polako im izmiče šansa za plasman u elitno evropsko takmičenje i sledeće sezone.

-Utakmice u Evropi se razlikuju od onih u domaćim takmičenjima. Moramo da se psihički dobro spremimo i da ponovimo igru kao protiv Napolija. Prvi cilj nam je da ne primimo gol, a bilo bi sjajno da postignemo bar jedan u Lisabonu. Sada igramo bolje u odbrani, a imamo mnogo fudbalera koji mogu da zatresu protivničku mrežu – kazao je Di Mateo.

Povezana vest:  Mojes se nada pojačanjima

Londonska ekipa pokušaće sutra da dođe i do prve pobede u gostima u LŠ ove sezone. Benfika nije izgubila na poslednjih 10 mečeva na svom terenu u evropskim takmičenjima, ali je poslednji put u polufinalu igrala 1990. godine. Ove sezone lisabonski klub je već skinuo jedan engleski „skalp“, pošto je u grupi bio bolji od Mančester Junajteda.

-Bilo bi lepo da nastavimo sa dobrim rezultatima protiv engleskih timova. Zadovoljan sam što smo za rivala dobili Čelsi, jer je naš cilj bio da izbegnemo Barselonu, Real i Bajern. Sutra će biti neizvesno, a nama čak i odgovara da ulogu favorita prepustimo Čelsiju – rekao je igrač sredine terena Benfike Havi Garsija.

Benfika je u poslednjem prvenstvenom meču odigrala bez golova protiv Olhanensea, a istim rezultatom prošlog vikenda završen je i premijerligaški duel Čelsija sa Totenhemom. Sutrašnja prva utakmica četvrtfinala LŠ između Benfike i Čelsija igra se od 20.45 u Lisabonu.