ivica_dacic_1_kzn

Dačić zadovoljan odlukom evropske kuće fudbala

 

Vicepremijer Ivica Dačić izjavio je danas da je zadovoljan odlukom Evropske fudbalske unije (UEFA) da našim klubovima, opterećenim finasijskim problemima, pruži šansu kako bi u narednom, dogovorenom periodu izmirili svoja dugovanja. Dačić je Tanjugu precizirao da je odluku o pismenom obraćanju predsedniku evropske kuće fudbala Mišelu Platiniju doneo nakon razgovora sa predstavnicima najvećih srpskih klubova o problemima koji ih opterećuju.

-Upozorili su me na održavanje sastanka na kojem treba da se donese odluka da li će učestvovati sledeće sezone u evropskim takmičenjima i rešio sam da im pomognem tako što ću se obratiti mom prijatelju Platiniju – objasnio je zamenik premijera svoju odluku.

Povezana vest:  Ivanović: Utakmica sa Austrijom jedna od najvažnijih

U pismu sam ga zamolio, pojasnio je, da na osnovu naših dogovora UEFA pažljivo pristupi ovom pitanju, jer bi svaka zabrana ili izbacivanja klubova iz evropskih takmičenja imala katastrofalne posledice po budućnost tih ekipa.

-Zamolio sam za razumevanje ekonomske sitacije u kojoj se nalaze klubovi, misleći na Partizan i Crvenu zvezdu, ali i na svaki drugi klub koji izbori učešće na evropskoj sceni. Drago mi je da su reagovali… čujem da je ovo retka, začuđujuća odluka da Zvezda dobije mesec dana da reši finansijska pitanja, odnosno dugovanja – kazao je Dačić.

Generalno mislim, dodao je, da sport, kultura, umetnost… ne mogu da se razvijaju bez novca koji se može naći na više strana, ali ako država ne stoji iza svega toga izostaće veliki sportski i drugi uspesi.

Povezana vest:  Aleksandar Kovačević pretio novinaru i psovao ga

-Upravo su sportisti i predstavnici umetnosti i kulture naši najbolji ambasadori u svetu. Naša zemlja se danas u svetu prepoznaje po Novaku Ðokoviću koji uvek igra srcem za Srbiju. Očekujem da tako igra i predsednik Srbije – poručio je Dačić.

Disciplinska komisija UEFA posle Dačićevog, ali i pisma Borisa Tadića, odlučila je da promeni praktično već donetu odluku o izbacivanju Crvene zvezde na jednu sezonu iz Evrope zbog dugovanja prema bivšem sportskom direktoru Iliji Iviću, bivšem treneru Čedomiru Janevskom i bivšim igračima.

Povezana vest:  SEDMO KOLO PRVE LIGE SRBIJE, Zemun nerešeno sa Sremom, slavili Mladi radnik i Novi Pazar

Umesto toga, Zvezda je dobila dodatni rok od 25 dana da izmiri dugovanja i ukoliko to uradi biće joj dozvoljen nastup u evrokupovima sledeće sezone. Crveno-beli su kažnjeni sa 100.000 evra, od kojih 50.000 evra mora da se plati odmah, dok je preostali deo uslovni na period od tri godine i neće biti plaćen ako ne dođe do ponavljanja propusta.

Istovremeno, Partizanu je omogućen nastup u evrokupovima, ali uz kaznu od 30.000 evra plus uslovno još 30.000 zbog dugovanja prema nemačkom Koblencu za transfer Marka Lomića. Sa 100.000 evra i još 200.000 evra uslovno kažnjen je i Fudbalski savez Srbije (FSS) zato što je izdao licence večitim rivalima.