Marakana

Sutra 21. godišnjica od Zvezdine titule u Bariju

 

Fudbalski klub Crvena zvezda obeležiće sutra 21. godišnjicu od istorijskog osvajanja titule šampiona Evrope u Bariju. Tog 29. maja 1991. godine, na stadionu Sveti Nikola, tim trenera Ljupka Petrovića u finalu Kupa evropskih šampiona posle izvođenja penala savladao je Olimpik iz Marselja sa 5:3, nakon što je utakmica posle 120 minuta završena rezultatom 0:0. Iako su tokom celog puta do finala igrali na „gol više“ fudbaleri Crvene zvezde odlučili su se na defanzivnu taktiku protiv izuzetno kvalitetnog francuskog tima i ispostavilo se da je to bio pravi potez.

Povezana vest:  Pereira na klupi Porta

U penal seriji Robert Prosinečki, Miodrag Belodedić, Dragiša Binić, Siniša Mihajlović i Darko Pančev bili su precizni, a Zvezdin golman i kapiten Stevan Stojanović odbranio je udarac čuvenom francuskom reprezentativcu Manuelu Amorosu.

Zvezda je tada postali prvi tim sa prostora SFRJ koji se popeo na vrh Evrope (Partizan je izgubio od Reala u finalu 1966), a drugi iz istočne Evrope, pošto je pet godina ranije tiulu najboljeg na Starom kontinentu osvojila Steaua iz Bukurešta.

Crveno-beli su na putu do trofeja kojim su ostvarili snove mnogih generacija redom rušili Grashopers (1:1, 4:1), zatim Glazgov Rendžers (3:0, 1:1), Dinamo iz Drezdena (3:0, 2:1 – prekid) i u polufinalu slavni nemački Bajern (2:1, 2:2). Još se pamti fenomenalna igra crveno-belih iz prvog meča u Minhenu, kada je golovima Pančeva i Dejana Savićevića ostvaren trijumf od 2:1, ali još više revanš u Beogradu, sjajan gol Siniše Mihajlovića iz slobodnog udarca, pa dva pogotka Bavaraca i konačno istorijski autogol Klausa Augentalera u 90. minutu.

Povezana vest:  Bulatović: Svaka utakmica u Novom Pazaru je pod tenzijom

Crvena zvezda je u finalu igrala u sastavu: Stojanović, Jugović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savićević (Stošić), Binić. Zbog povrede u timu nije bio Duško Radinović, koji je odigrao sve utakmice do finala.

Krajem 1991. godine, 8. decembra, Crvena zvezda je u finalu Interkontinentalnog kupa pobedila Kolo Kolo iz Čilea sa 3:0 (dva gola Jugovića i Pančev) i osvojila titulu nezvaničnog klupskog šampiona sveta. Nažalost, zbog ratnih dešavanja najslavnija generacija u istoriji jugoslovenskog i srpskog fudbala nije dugo ostala na okupu, a mnogi stručnjaci tvrde da se ekipa koju su selektirali Dragan DŽajić i Vladimir Cvetković sigurno ne bi zaustavila na jednoj tituli šampiona Evrope.

Povezana vest:  FIFA ponovo uvela Iraku zabranu mečeva kod kuće