Africa_Cup_of_Nations_2012

Senegal izbačen iz Afričkog Kupa nacija

 

Senegal je diskvalifikovan iz Afričkog Kupa nacija za 2013, zbog nereda koje su njihovi navijači izazvali u subotu tokom meča kvalifikacija sa Obalom Slonovače, odlučila je danas Afrička fudbalska konfederacija (CAF). Meč je prekinut i naknadno registrovan kao pobeda gostujućeg tima službenim rezultatom – 2:0.

„CAF je odlučila da zvanično potvrdi službeni rezultat od 2:0 za Obalu Slonovače, kao i da Senegal isključi iz daljeg takmičenja“, kaže se u saopštenju CAF.

Povezana vest:  Treneri podržavaju sistem sa pet sudija na terenu

Revaš meč poslednjeg kola kvalifikacija za afrički Kup nacija na stadionu „Leopold Sedar“ prekinut je u 71.minutu kada je Didije Drogba iz penala doneo gostima vođstvo od 2:0, a gnevni senegalski navijači počeli sa divljanjem na tribinama.

Uvidevši da je njihov tim eliminisan, jer je Obala Slonovače prvu utakmicu kod kuće u Abidžanu dobila sa 4:2, senegalski navijači su zapalili vatru na tribinama i počeli da ubacuju razne predmete na teren, a policija je reagovala upotrebom suzavca.

Povezana vest:  Platini zadovoljan kako Poljska napreduje u pripremama za EP

Igrači, kao i oko 300 navijača, bili su primorani da se sklone na centar terena, dok policija nije uspostavila kontrolu situacije. Prema izveštajima medija, u neredima je povređeno najmanje deset osoba, među kojima i senegalski ministar sporta Hađi Malik Gaku.

-To je sramota, to je za žaljenje. Međutim, mi kažemo bravo za ekipu Obale Slonovače, za njihovo ponašanje, osećaj mudrosti i fer-pleja – izjavio je senegalski ministar unutrašnjih poslova Mbaje Ndiaje.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Bez golova u duelu Obale Slonovače i Portugala

Završni turnr kontinentalnog Kupa nacija biće održan početkom januara 2013. u Južnoj Africi.