robert_prosinecki_cz_ogk

Prosinečki i Stojanović: Bari je nešto posebno

 

Članovi šampionske generacije Crvene zvezde koji su 1991. godine u Bariju postali prvaci Evrope, Stevan Stojanović i Robert Prosinečki izjavili su danas da su ponosni na taj uspeh koji i dalje budi posebne emocije. Stojanović, koji je bio kapiten i podigao šampionski trofej, rekao je da, iako je prošla 21 godina od duela sa Olimpikom iz Marselja, seća se najsitnijih detalja, „kao da je sve bilo juče“.

-Ostvarili smo uspeh, čije veličine tada možda i nismo bili svesni. Ipak, kako vreme prolazi, videli smo koliko smo veliku stvar napravili – rekao je Stojanović na svečanosti u prostorijama kluba kojom je obeležena godišnjica uspeha.

Povezana vest:  Borjan: Pomeramo granice, možda prođemo i grupu

On je dodao da je ponosan na odbranjeni penal Manuelu Amorosu, ali još više na odličnu partiju tokom svih 120 minuta.

-Znao sam kako svi fudbaleri Marselja izvode penale. Pripremao sam se za to i mislim da je to imalo veći značaj nego podatak da su se u našem šampionatu tada izvodili penali – kazao je Stojanović.

Jedan od petorice igrača koji su u Bariju bili precizni sa „bele tačke“, Robert Prosinečki rekao je da je sam tražio da izvede jedanaesterac.

-Bio sam u grupi igrača koji izvode penale i tražio sam od trenera da šutiram. Izveo sam mnogo penala u karijeri, ali taj je sigurno bio najvažniji. Iskreno, bilo je malo strah da ne promašim, ali na sreću, pogodio sam i ja i svi ostali – istakao je on.

Povezana vest:  Đukić: Neki još ne shvataju da je Franko umro

Današnjoj svečanosti prisustvovalo je aktuelno rukovodstvo kluba na čelu sa predsednikom Vladanom Lukićem, kao i prvi čovek crveno-belih iz 1991. godine, Svetozar Mijailović. Tog 29. maja 1991. godine, na stadionu „Sveti Nikola“, tim trenera Ljupka Petrovića u finalu Kupa evropskih šampiona posle izvođenja penala savladao je Olimpik iz Marselja sa 5:3, nakon što je utakmica posle 120 minuta završena rezultatom 0:0.

Iako su tokom celog puta do finala igrali na „gol više“ fudbaleri Crvene zvezde odlučili su se na defanzivnu taktiku protiv izuzetno kvalitetnog francuskog tima i ispostavilo se da je to bio pravi potez. U penal seriji Robert Prosinečki, Miodrag Belodedić, Dragiša Binić, Siniša Mihajlović i Darko Pančev bili su precizni, a Zvezdin golman i kapiten Stevan Stojanović odbranio je udarac čuvenom francuskom reprezentativcu Manuelu Amorosu.

Povezana vest:  LAV ZLATNA LIGA, Ubedljivi Ringier i Grubor prevoz

Zvezda je tada postali prvi tim sa prostora SFRJ koji se popeo na vrh Evrope (Partizan je izgubio od Reala u finalu 1966), a drugi iz istočne Evrope, pošto je pet godina ranije titulu najboljeg na Starom kontinentu osvojila Steaua iz Bukurešta.