robert_prosinecki_kzn_1

EURO 2012  
Treneri iz Srbije imaju i druge favorite pored Španije

Fudbalska reprezentacija Španije može da odbrani trofej evropskog prvaka na turniru u Poljskoj i Ukrajini, ali će imati izuzetno jaku konkurenciju, ocenili su neki od trenera iz Super lige Srbije u anketi agencije Beta.
Većina trenera kao glavnog favorita pored aktuelnog svetskog i evropskog prvaka istakla je Nemačku, a među selekcijama koje bi mogle do trona na predstojećem Evropskom prvenstvu, su i Holandija, Francuska i Italija.
Kao potencijalno najveće iznenađenje izdvojila se Rusija.
-Oni (Rusija) su kvalitetna ekipa i predvodi ih dobar selektor (Dik Advokat). Verovatno će imati veliku podršku navijača, jer igraju u blizini svoje zemlje – ocenio je trener Rada Marko Nikolić.
Strateg BSK Borče Veličko Kaplanović kazao je da ga ne bi iznenadio plasman Rusije u polufinale.
-Rusi mogu mnogo, možda i do polufinala. Hrvati su uvek prisutni na velikim takmičenjima, dobro su igrali kvalifikacije, posebno baraž sa Turskom i mogu da iznenade – dodao je Kaplanović.
Trener OFK Beograda Stevica Kuzmanovski uz Ruse je izdvojio i Portugalce.
-To su pre svega ekipe koje su uvek u vrhu i od njih se uvek dosta očekuje. Ako se sve poklopi, mogu daleko da doguraju – kazao je Kuzmanovski, koji je uz vodeću trojku favorita – Španija, Nemačka, Holandija, dodao i Francusku.
Kao ekipu koja bi mogla da poremeti planove favoritima za Portugal se opredelio i šef stručnog štaba Crvene zvezde Robert Prosinečki.
-Ne bih prerano odbacio Portugalce. Uvek im nedostaje ‘nešto’, ali ako potrefe formu mogu da poremete planove favoritima. Na ovom EP, ipak, po kvalitetu se izdvajaju četiri ekipe, a to su: Španija, Nemačka, Holandija i Francuska – rekao je Prosinečki.
Povratnik na klupu Partizana Vladimir Vermezović selekciju Irske vidi kao reprezentaciju koja bi mogla da „bljesne“ na 14. prvenstvu Evrope.
-Ja sam navijač Španije, ali ne može se sa sigurnošću reci da li će odbraniti trofej. Nemci su uvek tu, pri vrhu… Moj tip su Irci! Verujem da oni mogu da naprave nešto, na njih niko ne obraća pažnju i mogli bi da iznenade – istakao je Vermezović.
Skeptičan po pitanju krajnjeg dometa Španaca je i Veličko Kaplanović iz BSK-a.
-Španci imaju odličnu ekipu, ali po meni su za polufinale. Imaju kvalitet da budu prvaci, međutim, mislim da je nemoguće da posle evropske, pa svetske titule, opet osvoje trofej. Holanđani su ekipa po mom ukusu. Imaju odličan tim i dugo su na okupu, a za dosta igrača bi EP moglo da bude kruna karijere – kazao je Kaplanović.
Po mišljenju Marka Nikolića iz Rada mogla bi da se istakne Italija uz, kako je rekao, uvek ozbiljne Nemce, nezgodne Francuze i iskusne Holanđane.
-Španci su svakako favoriti, ali nisam siguran da li će moći da ponove uspeh. Italijani imaju izuzetno ozbiljan sastav, a dešavanja u poslednje vreme i skandal zbog nameštanja utakmica mogli bi da izazovu koheziju u ekipi i učine je jačom – ocenio je trener „građevinara“.
Trener Javora Aleksandar Janjić rekao je da je siguran da će biti iznenađenja, ali da ne može da prognozira unapred.
-Španija je glavni favorit, a pored nje Nemačka i Holandija. Iz ‘drugog plana’ mogla bi da zapreti Francuska. Sigurno će se desiti neko iznenađenje, ali to će zavisiti od trenutne forme i ne bih se usudio da prognoziram unapred“, rekao je Janjić. Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini počeće sutra u 18.00, utakmicom Poljska – Grčka, a finale je 1. jula u Kijevu.

Povezana vest:  Blaterov advokat: FIFA nije poštovala proceduru