grant_142_derbi (3)

EURO 2012

Grant u poseti Aušvicu

 

Bivši trener fudbalera Partizana, Izraelac Avram Grant posetio je danas sa reprezentacijom Engleske nacištički logor Aušvic u Poljskoj. Grant, čiji su članovi porodice bili među više od milion žrtva logora, rekao je da je poseta engleskog tima važna jer će privući I druge ljude da dođu.

-Nacisti su bili vrlo lukavi. Davali su ljudima nadu, mislili su na sve. Ova poseta je jako važna, ljudi će videti (reprezentativce Engleske) ovde i doći će – kazao je Grant.

Povezana vest:  Navijači večitih rivala počeli da recikliraju limenke LAV piva sa grbovima ova dva fudbalska kluba, akcija će trajati tokom cele sezone

U koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau na jugu Poljske oko milion I po ljudi, većinom Jevreja, pogubljeno je u gasnim komorama ili je umrlo od bolesti i gladi tokom Drugog svetskog rata od 1942. do 1944. godine. Pored Jevreja žrtve su bili i Poljaci, Romi, sovjetski zarobljenici i drugi.

Trener Englesle Roj Hodžson rekao je da je začuđen sistematskim I nehumanim načinom na koji se ideologija Trećeg Rajha obračunavala sa nepoželjnim manjinama.

Povezana vest:  Rezultati, strelci i tabela 16. kola Super lige Srbije

-Ne mogu da razumem kako je to moglo biti toliko sistematski učinjeno i nehumano. To je za njih bio posao i čovek teško može da se pomiri sa time – kazao je Hodžson.

Engleski selektor je zajedno sa predstavnicima fudbalskog saveza te zemlje, zapalio sveću u pomen žrtvama na mestu gde su vozovima dovođene u logor smrti. Grant, koji je u karijeri predvodio i londonski Čelsi bio je trener Partizana u prolećenom delu sezone i osvojio je titulu u domaćem prvenstvu, ali je u maju napustio klub iz ličnih razloga.

Povezana vest:  Berluskoni ima visoke ambicije sa Milanom