uefa-euro-2012-logo

EURO 2012

Italijani ispustili pobedu protiv Hrvatske

 

Fudbalske reprezentacije Italije i Hrvatske igrale su večeras u Poznanju nerešeno 1:1 (1:0), u drugom kolu C grupe prvenstva Evrope. Utakmica je odigrana na Gradskom stadionu pred 37.096 gledalaca, a sudio je Hauard Veb iz Engleske. Strelci: Pirlo u 39. za Italiju, a Mandžukić u 72. minutu za Hrvatsku. Žuti kartoni: Mota, Montolivo (Italija), Šildenfeld (Hrvatska).

Italija: Bufon, Bonuči, De Rosi, Kjelini, Mađo, Markizio, Pirlo, Mota (od 62. Montolivo), Ðakerini, Kasano (od 83. Ðovinko), Baloteli (od 69. Di Natale).

Povezana vest:  Totenhem pobedio Kristal Palas golom Soldada

Hrvatska: Pletikosa, Srna, Chorluka, Šildenfeld, Strinić, Rakitić, Vukojević, Modrić, Perisić (od 68. Pranjić), Mandžukić (od 90+4 Kranjčar), Jelavić (od 83. Eduardo).

Krajnji ishod večerašnje kvalitetne utakmice je pravedan, ali Italijani mogu da žale što su ispustili pobedu i priliku da osvoje prvo mesto u grupi. Dominirali su u prvom poluvremenu, stekli prednost i stvorili niz veoma povoljnih prilika da dotuku rivale, ali su strelci potpuno zakazali.

Posebno je podbacio Mario Baloteli, koji je upropastio najmanje dve stopostotne šanse. Mrežu Pletikose mogli su da zatresu Markizio i Kasano, a bolja igra „azura“ konačno je krunisana u 39. minutu, kada je iskusni Pirlo fantastičnim šutem iz slobodnog udarca pogodio gornji desni ugao protivničkog gola.

Povezana vest:  Amauri može da igra za Italiju

Činilo se da tim Chezarea Prandelija sigurno korača ka trijumfu, ali su Hrvati odlično uzvratili u nastavku meča. Zaigrali su organizovanije i agresivnije, pa su preuzeli inicijativu nakon što je Modrić zagospodario sredinom terena i sjajno upošljavao napadače.

Pristup hrvatskih reprezentativaca morao je da bude nagrađan i izjednačenje je „visilo u vazduhu“ do 20 minuta pre kraja, kada je vispreni Mandžukih iz blizine savladao Bufona posle velike greške protivničke odbrane. Nakon tog gola tempo je splasnuo, oba tima zaigrala su oprezno zadovoljna rezultatom koji ih ostavlja u igri za plasman u četvrtfinale. Hrvatski navijači su ubacivanjem baklji na teren doprineli da sudija Veb produži utakmicu za više od pet minuta. U poslednjem kolu 18. juna Italija igra protiv Irske, a Hrvatska protiv Španije.

Povezana vest:  Trezege posle 10 godina otišao iz Juventusa