uefa-euro-2012-logo

EURO 2012
Rusija zatražila oslobađanje pritvorenih navijača
 
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zatražilo je danas od poljskih zvaničnika da oslobodi ruske navijače pritvorene pre 10 dana nakon uličnih sukoba sa Poljacima pred utakmicu dva nacionalna tima u okviru fudbalskog prvenstva Evrope.
Međutim, ministarstvo spoljnih poslova Poljske je saopštilo da bi to trebalo da se reši u skladu sa zakonom.
Ulični sukobi izbili su 12. juna u Varšavi kada su hiljade ruskih navijača marširali prema Nacionalnom stadionu na utakmicu koja je završena nerešeno 1:1. Maskirani poljski huligani napali su navijače, koji su uzvratili, pa je u velikim neredima policija bila prinuđena da upotrebi suzavac i gumene metke.
Policija je privela blizu 200 osoba, uključujući i 24 Rusa. Dvojica Rusa su kasnije proterani iz Poljske.
Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je na svom sajtu da je zamenik ministra Vladimir Titov razgovarao sa zamenikom poljskog ministra spoljnih poslova Kataržinom Pelčinskom-Naleč i da je Moskva zahtevala da ruski navijači biti pušteni.
„Sa ruske strane snažno je istaknuta neophodnost rešavanja svih pitanja za skori povratak ruskih navijača u zemlju nakon što su u Poljskoj privedeni tokom opasnih incidenata na evropskom fudbalskom prvenstvu“, navodi se u saopštenju.
Međutim, ministarstvo spoljnih poslova Poljske je odgovorilo saopštenjem u kojem stoji:
„Ministar Kataržina Pelčinska Naleč je odgovorila da će u Poljskoj takvi slučajevi biti rešavani u skladu sa trenutno važećim zakonom“.
Reprezentacije Rusije i Poljske eliminisane su iz daljeg takmičenja na prvenstvu Evrope pošto su zauzele treće, odnosno četvrto mesto u A grupi, odakle su u četvrtfinale otišle Češka i Grčka.

 

Povezana vest:  Pritvor do mesec dana za osumnjičene huligane