velimir_stjepanovic_medalja
PLIVANJE
Stjepanović: Oduvek vidim sebe kao Srbina

Reprezentativac Srbije u plivanju Velimir Stjepanović, rođen i odrastao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, rekao je da je srećan što će na Olimpijskim igrama u Londonu braniti boje naše zemlje.
-Oduvek sam sebe video kao Srbina i osećam da je ispravno da plivam za Srbiju, a ne za UAE. Teško je to objasniti, ali, iako sam rođen ovde, ja dolazim iz Srbije – izjavio je Stjepanović agenciji Rojters u Dubaiju.
Talentovani 18. godišnji plivač takmičiće se na predstojećim Igrama u disciplini 200 metara leptir stilom, nakon sto je izborio A olimpijsku normu na Otvorenom prvenstvu Velike Britanije početkom marta rezultatom 1:56,18, što je u toj disciplini najbolje vreme ove godine u svetu .
-Ovde sam praktično proveo ceo svoj život, ali kada se vratim u Srbiju osećam se kao kod kuće, onda se osećam kao da živim tamo, a ne u UAE. Srbija ima ukupno 11 plivača i kada smo otišli na evropsko prvenstvo u Mađarsku mi smo zaista dobro funkcionisali kao grupa, zaista smo dobri jedni s drugima – naveo je Stjepanović.
Olimpijski komitet Srbije ukazao je talentovanom plivaču čast da nosi nacionalnu zastavu na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara mladih 2010. godine u Singapuru, gde je osvojio srebrnu medalju na 100 metara slobodno i bronzanu na 100 metara leptir.
Stjepanovićevi roditelji, Milan i Ana, preselili su se u UAE pre 25 godina zbog posla, ali su sa Velimirom i njegovim starijim bratom Aleksom često posećivali zavičaj, tako da su sačuvali jake porodične korene.
Uprkos odanosti Srbiji, Stjepanović je rekao da oseća odgovornost kao uzor lokalnim plivačima u zemlji njegovog rođenja.
-Mislim da ovde ima mnogo dece koja se ugledaju na mene i naravno da treba da podesim standarde plivanja – kazao je on.
-Na Olimpijske igre u London idem da stičem iskustvo i mislim da je suviše rano da se od mene očekuju vrhunski rezultati. Naravno, idem da se takmičim sa željom da pobedim, ali svestan sam da će to biti teško. Moj primarni cilj su Olimpijske igre 2016. u Rio de Žaneiru – poručio je Stjepanović.

Povezana vest:  PLIVANJE, SP ŠANGAJ, Hardi osvojila zlato na 50m prsno