Nova bura oko baraž meča Francuska – Irska

 

Fudbalski savez Irske i zvanično je podneo žalbu Svetskoj fudbalskoj federaciji povodom priznatog gola Francuske, gde je Tjeri Anri igrao rukom kada je asistirao za gol koji je Irce možda koštao odlaska na Svetsko prvenstvo.

Savez Irske je u saopštenju naveo da su komesar Fife i posmatrač sudjenja kao i svi zvaničnici na meču priznali da je asistent kod jedinog gola Francuske u duelu u Parizu Tijeri Anri rukom primio loptu koju je potom prosledio ka strelcu Viljemu Galasu.

Povezana vest:  Kembel: Ne idite na EP, da se ne biste vratili u kovčegu

Igranje rukom, koje je irski savez nazvao namernim, priznao je i sam Anri, ali je rekao da je to bilo slučajno. Golu Galasa prethodio je i ofsajd francuskih fudbalera, koji su sudije iz Švedske takodje previdele.

Francuska je tako stigla do 1:1 i učešća na Mundijalu u Južnoj Africi sledeće sezone. Da gol Galasa nije priznat i da je Irska zadržala vođstvo od 1:0, učesnik Svetskog prvenstva bio bi odlučen penalima, pošto je Francuska prethodno u gostima pobedila sa 1:0.

Povezana vest:  Tužilac traži šestomesečnu suspenziju za Bonućija

Fudbalska federacija Irske zatražila je od Međunarodne fudbalske federacije da ne regustruje jučerašnju revanš utakmicu baraža za prvenstvo sveta protiv Francuske, već da naloži njeno ponavljanje. Utakmica koja je odigrana u Parizu završena je posle produžetaka rezultatom 1:1, a izjednačujući pogodak za Francusku postigao je Viljam Galas u 113. minutu posle očiglednog ofsajda i igranja rukom Tijerija Anrija. Zahvaljujući neregularnom pogotku Galasa, Francuska je uspela da se plasira na završni turnir prvenstva sveta u Južnoj Africi, pošto je prvu utakmicu u Dablinu dobila rezlatom 1:0.