cesk_fabregas_slavi_spanija

EURO 2012

Fabregas i Kasiljas odveli Španiju u novo finale

Fudbalska reprezentacija Španije plasirala se večeras u finale Evropskog prvenstva, pošto je posle penala savladala Portugaliju sa 4:2.

Utakmica je odigrana pred oko 50.000 gledalaca, a sudio je Cunet Čakir iz Turske.

Žuti kartoni: Koentrao, Pereira, Veloso, Pepe, Alveš (Portugal), Arbeloa, Ramos, Buskets, Alonso (Španija).

PORTUGALIJA: Patrisio, Pereira, Alveš, Pepe, Koentrao, Meireleš (Varela 114“), Velozo (Kustodio 106“), Mutinjo, Nani, Almeida (Oliveira 81“), Ronaldo.

ŠPANIJA: Kasiljas, Arbeloa, Ramos, Pike, Alba, Buskets, Ćabi Alonso, Ćavi (Pedro 86“), Injesta, Silva (Navas 60“), Negredo (Fabregas 54“).

Vladavina španske fudbalske dinastije još uvek traje, iako je večeras „furija“ u Donjecku samo na momente ličila na apsolutnog šampiona Evrope i sveta.

Povezana vest:  Sezona u Bundesligi počinje u petak, Bajern igra protiv Hofenhajma

Uprkos svemu Španci će 1. jula imati priliku da osvoje treće uzastopno veliko takmičenje. Španija nije dala gol u 120 minuta, ali su igrači „furije“ bili mirniji prilikom izvođenja penala i savladali iberijske komšije.

Kao i pre četiri godine, kada su u četvrtfinalu EP posle penala izbacili Italiju, i večeras je odlučujući pogodak sa „bele tačke“ dao Sesk Fabregas.

Prethodno je Iker Kasiljas odbranio udarac Mutinju, a prečku je pogodio defanzivac Bruno Alveš. Najbolji portugalski fudbaler Kristijano Ronaldo nije ni stigao da šutira penal.

Koliko je Španija i dalje jaka, govori podatak da je selektor Del Boske dozvolio sebi luksuz da pre isteka 90. minuta iz igre izvede Chavija Ernandeza, kao i to da ponovo nije dao šansu Fernandu Toresu, Huanu Mati ili Fernandu Ljorenteu.

Povezana vest:  ENGLESKA Rezultati 15. kola Premijer lige

Ronaldo je mogao sve da reši u poslednjim trenucima regularnog toka meča, ali je odličnu kontru „upropastio“ neprecizinim šutem preko gola.

Revanširao mu se Ðordi Alba u završnici prvog produžetka, kada je imao fantastičnu šansu, ali je golman Rui Patrisio „začarao“ mrežu.

Portugal je regularnom toku utakmice bio izuzetno dobar i u velikoj meri je uspeo da zaustavi prepoznatljivu špansku tika-taka igru.

Na drugoj strani, Ronaldo i Almeida su povremeno zadavali dosta problema protivničkoj odbrani, ali su Ðerar Pike i Serhio Ramos, uz Kasiljasovu pomoć, ipak uspevali da obezbede svoju mrežu.

Povezana vest:  Navijači izabrali premijera Borisova za fudbalera godine

Kako se bližio 90. minut, tako su svi na terenu postajali sve nervozniji, pa je sudija morao da „smiruje“ igrače iberijskih rivala žutim kartonima.

Španci su na teren pred početak utakmice izašli sa crnim florom na rukavu u čast 23. godišnjeg igrača Betisa, Rokea koji je prošlog vikenda umro od raka.

Protivnik u finalu biće bolji iz sutrašnjeg polufinala Nemačka – Italija, koje se igra od 20.45 u Varšavi.

Finalna utakmica EP na programu je u nedelju, 1. jula u Kijevu.