del_boske_1

EURO 2012

Del Boske: Ovo je za istoriju

 

Selektor fudbalske reprezentacije Španije Visente del Boske rekao je večeras da je odbranom titule šampiona Evrope njegova ekipa napravila istorijski podvig.

-Osvojiti tri važne titule zaredom je ogroman uspeh, moram da čestitam svim igračima. Moj glavni zadatak sa ovom ekipom nije bio osvajanje svih ovih trofeja, već sam želeo da ih naučim, da ih spremim za budućnost – rekao je Del Boske novinarima u Kijevu posle finala EP protiv Italije (4:0).

Kao i u svim prethodnim mečevima, Španija je i finale počela bez klasičnog napadača.

-Uopšte se nisam plašio zbog te činjenice. Znao sam da će momci odigrati najbolje što umeju. Italija se pokazala kao veliki rival, koji polako sazreva – objasnio je Del Boske.

Povezana vest:  Pelegrini: Čelsi nije mašina za pobede

On je prvi trener u istoriji fudbala koji je osvojio titule prvaka Evrope u klupskoj i reprezentativnoj konkurenciji, kao i naslov svetskog šampiona. Odmah po završetku utakmice u Kijevu, ekipi su se na terenu pridružili napadač David Vilja i defanzivac Karlos Pujol, koji su propustili EP zbog povreda.

-To je bilo za očekivati. Došli su ovde da budu sa nama i da nas bodre. Ovu titulu posvećujem španskom fudbalu i mojoj porodici – zaključio je Del Boske.

Strelac drugog gola za Španiju Ðordi Alba rekao je da još ne može da veruje kakav uspeh je ostvarila ekipa.

Povezana vest:  Bez pobednika u duelu Liverpula i Totenhema, sudije obeležile derbi

-Večeras smo svi zajedno ušli u istoriji. U ovom trenutku nisam svestan onoga što smo uradili. Verujem da će biti potrebno vreme da kako bi sve “leglo“ u glavi. Pre utakmice sam rekao prijateljima i porodici da ću postići gol i pokazalo se da sam bio u pravu – rekao je Alba.

Selektor reprezentacije Italije Chezare Prandeli kazao da je da ekipa, uprkos večerašnjem porazu, mora da nastavi da raste.

-Potrebno je da još napredujemo, verujem da će sve doći u svoje vreme. Čini mi se da su Španci večeras delovali svežije od nas. Morali smo dosta da trčimo, ali smo ubrzo shvatili da nećemo moći dugo da izdržimo u tom ritmu. Sve to nam je poremetilo ravnotežu, a mi smo tim koji mora da bude fizički besprekorno sprema kako bi pružio maksimum – istakao je Prandeli.

Povezana vest:  Brežančić: Hvala Čuki, odlazim ponosan i zadovoljan

Golman selekcije Italije Ðanluiđi Bufon zahvalio se navijačima Azura i kazao da je ponosan što je ekipa stigla do finala.

-Večeras smo zaista pružili maksimum i dali sve od sebe, ali smo na kraju doživeli ubedljiv poraz. Ipak, nekako je lakše kad izgubiš od ovakve Španije. Imali smo sjajnu podršku sa tribina tokom celog turnira. Nadam se da smo uneli bar malo radosti u sve domove širom Italije – naveo je golman Juventusa.