FUDBALSKA-LOPTAKlubovi imaju pravo na nadoknadu treninga mladih

 

Visoki sud Evropske unije presudio je danas da fudbalski klubovi imaju pravo na nadoknadu troškova treninga igrača iz mlađih kategorija koji posle potpišu prvi profesionalni ugovor sa drugim klubom u nekoj od EU nacija.

Sud je naveo da Olimpik iz Liona ima pravo da dobije nadoknadu zato što je Olivije Bernar prešao iz francuskog kluba u engleski Njukasl 1999. godine.

Povezana vest:  Van Persi zbog povrede biće duže van terena

Lion je tužio Bernara i Njukasl, tražeći kao nadoknadu nešto manje od 55.000 evra, što je suma koju bi igrač zaradio da je ostao u francuskoj ekipi.

Sud je, međutim, odlučio da Olimpik može da kao nadoknadu dobije samo onoliko koliko je potrošio na treninge igrača, a ne da se pokrije očekivani ekonomski gubitak.

Povezana vest:  Sampdorija pobedila Veronu, Kjevo bolji od Kaljarija

U suštini, sud je odobio praksu francuskih fudbalskih vlasti, koje primoravaju mlade igrače da potpišu ugovore sa klubovima koji su ih trenirali, iako to krši pravila EU o slobodi kretanja radne snage.

Sud je tako izuzeo klubove iz EU od tog pravila, navevši da im mora biti omogućeno da angažuju i treniraju mlade igrače i da imaju koristi od njih. U obrazloženju se navodi da je izuzetak napravaljen jer je uzet u obzir poseban status fudbala u Evropi.

Povezana vest:  Zenga: Srećan sam što u LE startujemo protiv srpskog kluba

U slučaju koji je promenio način poslovanja, visoki sud EU dozvolio je igračima da se slobodno kreću iz klubova na kraju ugovora i zabranio je ograničavanja za fudbalere iz zemalja van EU da igraju u nacionalnim prvenstvima.