FUDBALSKA-LOPTAUkrajinski sudija kažnjen doživotnom zabranom suđenja

 

Evropska fudbalska unija (UEFA) kaznila je danas ukrajinskog sudiju Oleha Orkova doživotnom zabranom suđenja, pošto je utvrđeno da je pomagao u nameštanju utakmica.

U saopštenju se navodi da je disciplinska komisija UEFA koristila „informacije iz istraga nemačke policije o nameštanju utakmica i korupciji“. Olekov je bio na listi sudija Svetske fudbalske federacije (FIFA) i sudio je međunarodne utakmice.

Povezana vest:  Hamburg u nadoknadi ispustio pobedu nad Menhengladbahom

Ukrajinac je u septembru 2008. godine sudio utakmicu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo između Crne Gore i Bugarske (2:2), kao i meč između Španije i Estonije prošlog septembra, kada je aktuelni šampion Evrope pobedio sa 3:0. Tužilaštvo i policija u Bohumu istražuju više od 200 utakmica za koje se sumnja da su nameštene.

Sumnja se da je organizovana mreža hrvatskih kladioničara podmićivala igrače, trenere, sudije i ostale fudbalske čelnike da nameštaju utakmice. Veruje se da su prevarama zaradili najmanje 13,7 miliona dolara.

Povezana vest:  Berluskoni pozvao Del Pjera da pređe u Milan

UEFA je prošlog novembra kao sumnjive označila sedam utakmica igranih između 16. jula i 6. avgusta u Ligi šampiona i Ligi Evropa. UEFA je prošlog meseca doživotnom zabranom kaznila i bosanskog sudiju Nova Panića, dok je pomoćni sudija iz Hrvatske Tomislav Šetka suspendovan do jula 2011. godine.