michael_platini

Platini: Borba protiv rasizma teška i naporna

 

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini izjavio je danas da je pred tom organizacijom velika i teška borba protiv rasizma na stadionima. Platini je dodao da je UEFA u ovoj borbi već napravila velike i važne korake, iako je poslednjih godinu dana zabeleženo nekoliko veoma ozbiljnih incidenata na rasnoj osnovi.

Povezana vest:  Dragan Stojković pred Luksemburg: Ko pomisli da je lako - imaće problem

-Takvi incidenti, koji se pojavljuju s vremena na vreme, stvaraju veoma ružnu sliku na evropskim stadionima, a istovremeno pokazaju da smo veoma daleko od pobede u ovoj borbi i da je skoro nemoguće potpuno odstraniti ovaj problem – napisao je Platini u mesečnom magazinu koji izdaje UEFA.

On je dodao da bi, zbog popularnosti fudbala, svi u ovom sportu trebalo da podele odgovornost kako bi borba protiv rasizma imala pozitivan ishod. Bivši kapiten Engleske i član Čelsija DŽon Teri u septembru je kažnjen sa četiri meča suspenzije zbog vređanja Antona Ferdinanda iz Kvins Park Rendžersa na rasnoj osnovi.

Povezana vest:  ITALIJANSKA LIGA, Rezultati današnjih utakmica 18. kola i tabela

Engleski savez trenutno istražuje i navode po kojima su navijači Vest Hema nedavno, na meču sa Totenhemom, pevali anti-semitske pesme. Totenhemu se slično desilo i na utakmice Lige Evrope protiv rimskog Lacija. UEFA će 13. decembra saopštiti i kazne za incidente u Kruševcu gde je u oktobru došlo do sukoba između članova mladih reprezentacija Srbije i Engleske, a gosti su navodno vređani i na rasnoj osnovi.

Povezana vest:  Rašović: Imamo velike ambicije