pizon_srb_estKVALIFIKACIJE ZA EURO 2012

 

Loš start pod vođstvom novog selektora Vladimira Petrovića

 

Fudbalska reprezentacija Srbije izgubila je večeras u Beogradu od Estonije sa 1:3 u trećem kolu Grupe C u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. godine.

Srbija je povela pogotkom Nikole Žigića u 60. minutu utakmice, ali su Estonci preokrenuli golovima Tarma Kinka u 63, Konstantina Vasiljeva u 73. i autogolom Aleksandra Lukovića u sudijskoj nadoknadi.

„Orlovi“ su tako ostali na četiri osvojena boda, pošto su na dve utakmice na domaćem terenu osvojili samo bod, u duelu sa Slovenijom. Prethodno su savladali autsajdere sa Farskih Ostrva.

Ekipu je na dve prve utakmice predvodio Radomir Antić, a duel sa Estonijom bio je debi Vladimira Petrovića na klupi Srbije. Petrović nije napravio veće izmene u odnosu na tim koji je forsirao Antić, osim što je na mesto levog beka stavio Marka Lomića.

Žigić je bio usamljen u napadu što se dešavalo i u ranijim postavama.

Postavka nije dala rezultat, iako je Srbija dobro počela meč i već posle 10 minuta imala dve dobre prilike da povede. Golman Estonije Sergej Parejko, međutim, zaustavio je Lomićev šut iz slobodnog udarca, a potom i pokušaj Nemanje Vidića glavom.

Povezana vest:  Grupa H: Juventus nadmudrio Sevilju, Lion ostao u igri

Gosti su potom uspostavili ravnotežu na terenu, pa su te dve šanse Srbije bile i jedine prave u prvom poluvremenu.

Estonci su uglavnom pokušavali šutevima sa distance, ne računajući proboj Sergeja Zenjova pored Aleksandra Lukovića i odbranu golmana Srbije Vladimira Stojkovića koja je usledila.

Petrović je, nezadovoljan partijom iz prvog poluvremena, u nastavku uveo u igru Zorana Tošića i Miloša Ninkovića, pa je igra bila nešto brža, barem na početku drugog dela.

Napadi su se isplatili u 60. minutu kada je Krasić centrirao iz kornera sa desne strane, a Estonci loptu ispucali na ivicu kaznenog prostora gde ju je sačekao Zdravko Kuzmanović. Lopta je posle Kuzmanovićevog šuta zakačila Žigića, promenila pravac i prevarila Parejka za 1:0.

Radost domaćih navijača trajala je samo tri minuta, pošto je Kink sa 25 metara snažno šutirao posred gola, a Stojković samo pogledom propratio loptu koja je prošla iznad njega.

Povezana vest:  Prandeli, Bufon i Baloteli posetili zatvor u Firenci

Tri minuta potom Srbija je imala šansu da stigne do novog vođstva, pošto je Žigić posle centaršuta Krasića loptu spustio do Ninkovića, koji je pokušao atraktivnim makazicama, ali je Parejko ponovo bio na mestu.

Usledio je novi gol Estonaca posle duge akcije i konfuzne reakcije srpske odbrane. Prvi šut šut gostiju izblokirao je kapiten Srbije Dejan Stanković, ali je potom Vasiljev još jednom uputio loptu ga golu „orlova“ i savladao Stojkovića.

Poslednju šansu da se vrati u meč Srbija je imala u 75. minutu, kada je Krasić ponovo dobro prošao po desnoj strani i gađao Žigića, ali je Enar Jager loptu izbio sa gol linije Estonije.

Konačan rezultat postavljen je u prvom minutu sudijske nadoknade, kada je Luković posle jedne dubinske lopte gostiju nespretno lobovao nepotrebno istrčalog golmana Stojkovića.

Razočarani navijači na stadionu Partizana srpske fudbalere ispratili su zvižducima, a Estonce aplauzima. Zvižduci su tokom cele utakmice upućivani samo golmanu Stojkoviću, najviše sa severne tribine gde se uglavnom okupljaju navijači Crvene zvezde.

Povezana vest:  ŠPANSKA LIGA, Rezultati utakmica 2. kola i tabela španske Primere

Razlog je bio dolazak Stojkovića, bivšeg igrača Zvezde, u redove večitog rivala Partizana zbog čega su navijači dva najveća srpska kluba posle duže vremena razmenjivali uvrede tokom reprezentativne utakmice.

Uvrede su bile upućivane i predsedniku Fudbalskog saveza Srbije Tomislavu Karadžiću, a ovacije samo bivšem selektoru Antiću.

Navijači sa severne tribine su istakli i transparent sa parolom „Kleo nikad za Srbiju“, kojom su se izjasnili protiv igranja naturalizovanog Brazilca za „orlove“.

Veće grupe navijača su, takođe, skandirale uvredljive slogane povodom nedeljne Parade ponosa i uzvikivale: „Ko ne skače taj je peder“ i „Ubij pedera“.

 

Stadion Partizana u Beogradu; Gledalaca: Oko 15.000;

 

Sudije: Lajuškin, Barišnikov, Averijanov (Rusija).

 

Srbija: Stojković, Vidić, Luković, Ivanović, Lomić, Stanković, Kuzmanović (od 79′ Lazović), Kačar (od 46′ Ninković), Krasić, Jovanović (od 46′ Tošić), Žigić.

 

Estonija: Parejko, Ran, Piroja, Kruglov, Dmitrijev, Puri (od 70′ Purje), Kink (od 64′ Sag), Zenjov (od 87′ Vunk), Vasiljev, Klavan, Jagar.

PHOTO: ataimages.rs