FUDBALSKA-LOPTA

FLF: Alen Žires uskoro novi selektor Libije
 
Bivši francuski fudbalski reprezentazivac Alen Žires preuzeće mesto selektora Libije sledeće nedelje, objavila je danas Libijska fudbalska federacija (FLF).
Francuski veteran će voditi libijsku reprezentacju kroz kvalifikacije za Mundijal 2014.
-Pregovori sa Žiresom su skoro završeni i očekuje se njegov dolazak u Libiju sledeće nedelje, na potpisivanje ugovora – izjavio je predsednik FLF Muftah Gvejdar.
Po tom ugovoru, Žires bi mesečno zarađivao 25.000 evra, ali se navodi da je uspeh u kvalifikacijama uslov za eventualno produženje ugovora.
Dosadašnji selektor Libije Albulhafid Arbih, koji nije uspeo u kvalifikacijama za Kup afričkih nacija 2013, ostaće u reprezentaciji kao pomoćnik Žiresu.
Šezdesetogodišnji Žires koji je za doprinos u fudbalu odlikovan najvišim priznanjem u Francuskoj, Legijom časti, započeo je igračku karijeru u Bordou 1970. godine i bio je čclan francuske reprezentacije koja je 1984. osvojila titulu na prvenstvu Evrope.
On je bio jedan od ključnih igrača koji su doveli Francusku do polufinala prvenstva sveta 1982. i 1986. godine.
Žires je završio internacionalnu karijeru 1986. sa šest golova i 47 utakmica.
Žires je odbro poznata fudbalska ličnost u Africi, pošto je kao selektor radio u Gabonu i Maliju, a u Francuskoj je imao angažman u Tuluzu i Pari Sen Žermenu
Njegov najveći uspeh na mestu selektora bilo je treće mesto Malija na Kupu afričkih nacija ove godine, koje je osvojila Zambija.
Povezana vest:  FRANCUSKA LIGA, Rezultati 25. kola i tabela francuske lige