fa-logo

FA se predavanjima za strane fudbalere bori protiv rasizma
 
Fudbalski savez Engleske (FA) planira uvođenje tečaja o „britanskom kulturnom okruženju“ za igrače koji dolaze iz inostranstva sa ciljem da se spreče incidenti na rasnoj osnovi.
Kako navodi Bi-Bi-Si, na ovaj način FA želi da se još aktivnije uključi u borbu protiv rasizma, kao što je zatražio i britanski premijer Dejvid Kameron.
Bi-Bi-Si je imao uvid u dokument koji se zove „Inkluzija u engleskom fudbalu i anti-diskriminacioni akcioni plan“ i poseduje 93 tačke.
Između ostalog u tom dokumentu se preporučuje svim klubovima da u ugovore igrača i menadžera uvedu obaveznu anti-diskriminacionu klauzulu.
Neki klubovi već imaju slične interne dokumente, ali ne postoji opšti pravilnik po pitanju borbe protiv diskriminacije i rasizma u engleskim fudbalskim ligama.
Ideja o tečaju za igrače došla je kao direktan odgovor na incident koji se desio prošle godine kada je napadača Liverpula Luis Suarez nazvao defanzivca Mančester Junajteda Patrisa Evru „negrito“.
Suarez je pokušao da se odbrani tvrdnjom da je u njegovom rodnom Urugvaju to uobičajen izraz za tamnopute ljude i da se ne radi o rasnoj uvredi.
Ipak, disciplinska komisija FA nije prihvatila Suarezovu odbranu i kaznila ga je sa osam utakmica neigranja.
Tečaj bi, kako prenosi Bi-Bi-Si, pomogao velikom broju stranaca da bolje razumeju način života i kulturna pravila u Engleskoj i celoj Velikoj Britaniji.
U ovom trenutku u klubovima Premijer lige preko 60 odsto igračkog kadra čine stranci, dok je u Čempionšipu (druga liga) reč o udelu od 20 odsto.
Povezana vest:  Mesi: Povući ću se kada mi fudbal više ne bude zabavan