fifa

Evropski sud protiv ekskluzivnih prenosa SP i EP u fudbalu

Države članice Evropske unije imaju pravo da zabrane prenos Svetskog i Evropskog prvenstva u fudbalu na televizijskim kanalima koji se plaćaju i da traže da se prenose na televizijama sa slobodnim pristupom, ocenio je danas javni pravobranilac Suda pravde Evropske unije. Javni pravobranilac Nilo Jeskinen (Niilo Jaaskinen) zatražio je od Evropskog suda pravde da odbaci žalbu Svetske fudbalske federacije (FIFA) i Evropske fudbalske unije (UEFA) na odluku s tim u vezi iz 2011. godine. 
Mišljenje javnog pravobranioca nije obavezujuće, ali ga u većini slučajeva Sud poštuje. 
-Kada se ta takmičenja u zemljama članicama smatraju događajima od velikog značaja za njihovo društvo, te države mogu da traže da se emituju na televiziji sa slobodnim pristupom da bi se obezbedio pristup široke javnosti – naveo je Jeskinen u svojim zaključima. 
FIFA organizuje završni turnir Svetskog prvenstva u fudbalu, a UEFA Evropskog. Prodaja prava televizijskog prenosa ovih takmičenja je važan izvor njihovih prihoda.  Te dve federacije smatraju da je neosnovana odluka koju su doneli London i Brisel da obezbede prenos mečeva Svetskog i Evropskog prvenstva na televizijama koje se ne plaćaju. One su tu odluku osporile pred evropskim sudom. 
Međutim, u presudi iz februara 2011. sud je podsetio na evropske zakone kojim se državama članicama izričito dozvoljava da zabrane „ekskluzivni“ prenos događaja koji se smatraju od velike važnosti za njihova društva, zato što bi time jedan veliki deo javnosti bio onemogućen da ih prati. 
Sud je u toj odluci istakao posebno značaj fudbalskih prvenstava Evrope i sveta za građane.

Povezana vest:  Fiorentina nanela Interu prvi poraz i preuzela eelo Serije A