bane ivanovic srb ita

SP 2014, KVALIFIKACIJE
Poraz Srbije na Maksimiru, Mundijal sve dalje

Fudbalska reprezentacija Srbije izgubila je večeras u Zagrebu od Hrvatske sa 2:0 u petom kolu Grupe A

kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. godine.

Srbija je ostala na četiri boda i sada joj je ostala samo teorijska šansa da se plasira na Mundijal u Brazilu. Hrvatska je prva sa 13 bodova. Do kraja kvalifikacija ostalo je još pet utakmica.

Golove su postigli Mario Mandžukić u 23. i Ivica Olić u 37. minutu.

Srbija u utorak u Novom Sadu dočekuje Škotsku.

Meč u Zagrebu odigran je pred 35.000 gledalaca koji su često izvikivali pogrde o Srbiji i parole koje pozivaju na nasilje, ali nije bilo incidenata.

Povezana vest:  Grant: Ulazak Vukića prelomio tok utakmice

Mihajlović je počeo meč sa neuobičajenom startnom postavom, u kojoj je najveće iznenađenje predstavljao roviti Marko Šćepović koji je međutim morao da izađe posle samo osam minuta igre.

Hrvatska je u prvom poluvremenu imala inicijativu, a mreža Srbije zatresla se u 15. minutu, ali je gol Marija Mandžukića poništen zbog ofsajda. Centarfor „vatrenih“ je u gol prosledio loptu glavom, izbivši je golmanu Željku Brkiću.

Hrvatska je povela u 23. minutu posle velike greške Aleksandra Kolarova.

Defanzivac Srbije je probao da izbije loptu sa svoje polovine, ali se ona odbila do Ivana Rakitića koji je prosledio do Ivice Olića. On je ušao u šesnaesterac gostiju i asistirao na drugu stativu do Mandžukića koji je s pet metara savladao Brkića.

Povezana vest:  Trezege vratio River Platu u elitu

Hrvatska je drugu šansu imala u 37. minutu i postigla drugi gol. Dario Srna je iz slobodnog udarca centrirao u šesnaesterac, lopta je pala i prošla kroz odbranu, a Brkić ostao ukopan u mestu, tako da je Olić grudima loptu prosledio u gol.

Srbija je drugo poluvreme počela angažovanije i već u 47. minutu je zabeležila veliku šansu. Kolarov je prodro u napad i sa ivice šesnaesterca šutirao, ali je njegov udarac odbranio Stipe Pletikosa, ali samo do Filipa Đuričića čiji je udarac skrenuo Filip Đorđević, ali samo pored gola.

Povezana vest:  Antić tužio FSS još 20. septembra

Hrvatska je u 61. minutu imala još jednu priliku, kada je Rakitić predriblao Dušan Tadića i šutirao kroz noge Đorđeviću iz šesnaesterca, ali je Brkić odbranio.

„Orlovi“ su drugu izglednu šansu imali u 74. minutu, kada je Tadić ušao u šesnaesterac i šutirao, ali je Ivan Strinić izblokirao u korner.

Samo četiri minuta kasnije, Đuričić je šutirao iz daljine, Pletikosa je loptu odbio do Đorđevića koji je šutirao s pet metara, ali opet u golmana Hrvatske.

Srbija je poslednju priliku imala u nadoknadi vremena, kada je Tadić sa oko 11 metara šutirao, ali se Pletikosa bacio i vrhovima prstio odbranio.