IGOR STIMACŠtimac: Mihajlović je uradio isto što bih i ja

Selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske Igor Štimac rekao je posle večerašnje pobede nad Srbijom sa 2:0 u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, da je protivnički selektor izabrao startnu istu postavu koju bi i on izveo na teren.
-Četiri meseca sam pratio svaki nastup srpskih igrača u klubovima I svaku utakmicu Srbije sam gledao po 10 puta. Sve što je on uradio večeras, i ja bih – rekao je Štimac novinarima u Zagrebu.
On je ocenio da su nijanse odlučile pobednika.
-Nadao sam se da neće biti tako jer bi nam bilo mnogo lakše. Izuzev dela gde smo mi srcem doveli njih u neugodnu situaciju, ovo se lomilo u nijansi i postavljanje tih igrača mene nije iznenadilo jer su oni za mene najbolje što Srbija ima – objasnio je selektor Hrvatske.
Štimac je kazao da se ne može suditi o Mihajloviću kao treneru na osnovu trenutne situacije u reprezentaciji Srbije.
-Ne može se suditi o Mihajloviću na osnovu trenutne situacije. Takav je fudbal, imate priliku i promašite, a protivnik pogodi. Srbija se odlučila na put stvaranja, to košta. Nema iskustva, trebaće vremena i mora da se proceni da li želite da nastavite tim putem ili okrenete stranu – kazao je Štimac.
On je ocenio da je utakmica bila teška i da su se sastale dve ekipe sa ogromnom željom za pobedom.
-Utakmica je bila teška, dva jaka protivnika, ekipe sa ogromnom željom za pobedom. Srbija je tražila svoju šansu, da se vrati u orbitu kao veliki favorit u našoj grupi. Znao sam da će biti teško, čekali smo svoju šansu. Mogu da budem presrećan jer smo uložili veliku energiju u pripremi utakmice, ali nam je nedostajalo to u finišu, medjutim odigrali smo kvalitetno. Mogu da skinem kapu svojim igračima – ocenio je Štimac.
Štimac je rekao da je „utakmica već zaboravljena jer sve, osim tri boda iz Velsa, može da umanji vrednost pobede nad Srbijom“.
On je ocenio da je ova generacija hrvatske reprezentacije bolja od one koja je 1998. godine osvojila treće mesto na Svetskom prvenstvu.
-Igrači su dali su odgovor da su bolji nego što smo mi bili 1998. Ovo je jedna generacija koja može ići do samog kraja, ja to znam. Bićemo oprezni, pažljivi, a ako oni to ne urade ja ću biti kriv – kazao je Štimac.
Sa tribina stadiona Maksimir nekoliko puta čuli su se povici „Ubij Srbina!“ i „‘Ajmo, ‘ajmo ustaše!“, a Štimac je rekao da nije čuo skandiranje.
-Nisam čuo ništa jer sam bio koncentrisan na utakmicu. Ako je bilo nekog skandiranja, izvinjavam se zbog toga. Mislim da je ipak bila odlična atmosfera. Svi zajedno možemo da gradimo veliku budućnost. Zaboravimo prošlot, imamo veliku budućnost, obe zemlje. Imamo mnogo toga da ostavimo iza nas – rekao je on.
Na pitanje da li će i njegovi fudbaleri u Beogradu aplaudirati protivničkoj himni kao što su to srpski uradili u Zagrebu, Štimac je rekao da neće, već će raditi ono što uvek rade.
-Stojali smo mirno, s poštovanjem prema srpskoj himni i mislim da ne treba ići preko toga. Poštujem šta Mihajlović radi, ali to je njegova stvar. Mi radimo ono što radimo svaki put – istakao je selektor Hrvatske.
Novinare je zanimalo da li je Štimac dobio rakiju koju mu je obećao srpski selektor Mihajlović i da li će njome nazdraviti pobedu.
-Dobio sam Sinišinu rakiju. Ja sam njemu poslao svoje vino I maslinovo ulje, a on je uzvratio džemom i rakijom. To su lepi gestovi i dobra stvar, puno lepše od onih gestova koji su se prepričavali pre 20 godina – kazao je Štimac.

Povezana vest:  Nastasić pauzira mesec dana