Sinisa Mihajlovic FSSMihajlović: Odlazim ako se ne plasiramo na SP

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Siniša Mihajlović rekao je da će napustiti kormilo nacionalnog tima ukoliko ne izbori plasman na prvenstvo sveta 2014. godine.
Srbija posle šest odigranih utakmica zauzima treće mesto u A kvalifikacionoj grupi i ima samo teoretske šanse za plasman na Mundijal u Brazilu pošto zaostaje devet bodova za vodećim selekcijama Belgije i Hrvatske.
-Matematički smo i dalje u igri. Imamo četiri utakmice do kraja kvalifikacija i bez obzira na to što sudbina nije više samo u našim rukama borićemo se da dobijemo sve, pa šta bude. Ako se plasiramo na SP, nastavićemo sa radom, a ako ne, kao što sam ranije govorio, moja je odluka da odem. Iako svi znamo da Fudbalski savez Srbije nije postavio imperativ da stignemo do Brazila, nego je to moj cilj. Ja sam tako odlueio – izjavio je Mihajlović za sutrašnje izdanje beogradske pisane medije.
Mihajlović je dodao da je tako visok cilj postavio zato što je „takav čovek“.
-Moram sebi da postavim konkretan cilj, kojem u startu težim, a ne da kažem da nema veze ako ne odemo u Brazil pošto ćemo imati još dve godine da se spremamo za Evropsko prvenstvo u Francuskoj. To bi bila mnogo lagodnija pozicija pošto je lakše izboriti učešće na šampionatu kontinenta, jer je takav sistem kvalifikacija. A i ovaj tim će za dve godine da poraste, ne kažem da će se sigurno plasirati, ali će imati neuporedivo veće šanse – kazao je, između ostalog, srpski selektor, istakavši da je veoma zadovoljan što rukovodstvo FSS veruje u njegov rad i vidi napredak reprezentacije na terenu i van njega.
-Prepoznaju ozbiljan i predan trud svih nas. Moram da naglasim da su ljudi iz saveza obezbedili u svakom trenutku fantastične uslove za državni tim, ne mogu reč da im prigovorim. I zato ću ponoviti: ako se ne plasiramo na SP biće to moja i samo moja krivica. Imamo dogovor da razgovaramo na jesen i svakako da ću se odazvati pozivu svog poslodavca. Ali, kako sad razmišljam, mislim da ću otići na kraju kvalifikacija – naglasio je Mihajlović.
On je demantovao tvrdnje da je kontroverzan, što je stalno pratilo njegov rad otkako je preuzeo selektorsku funkciju, počev od „slučaja Ljajić“, pa do odlaska Nemanje Matića, svađa sa Branislavom Ivanovićem i Aleksandrom Kolarovim, sukoba s novinarima…
-Svi su znali od prvog dana pravila ponašanja, potpisali su ih. Nije moj problem što ih se neki nisu pridržavali. Ne mislim da tu ima nešto kontroverzno. Ljajić je ponovo rekao da neće da peva himnu. U redu, neće ni dobijati pozive za reprezentaciju dok sam ja ovde – istakao je Mihajlović i dodao kako se vidi napredak kod njegovih izabranika, na terenu i van njega.
-Van terena najviše smo uradili na disciplini, kod ponašanja igrača tokom priprema i utakmica. Sada je sve to na visokom nivou, a znam da ranije nije bilo tako. Što se tiče terena, ovo je mlada reprezentacija koja ako ostane na okupu u narednom periodu, kada skupi neophodno iskustvo, biće veoma, veoma jaka. Stvorili smo neke prepoznatljive delove u igri, visok presing, kratke pasove, ritam… To je fudbal kakav se igra u Evropi, daleko iznad prvenstva u Srbiji. Odigrali smo dosta dobro većinu mečeva u kvalifikacijama, imamo samo sedam bodova, a zaslužili smo mnogo više – ocenio je srpski stručnjak.
Mihajlović je naveo da se u sledeća dva meseca, do utakmice protiv Belgije, plan rada neće menjati.
-Putovaćemo da gledamo igrače i utakmice, pripremaćemo se za meč sa Belgijom. Sve kako smo radili do sada, nastavićemo i u ova dva meseca. Nema potrebe da bilo šta menjamo – smatra Mihajlović.
Do završetka kvalifikacija za svetsko prvenstvo reprezentaciji Srbije predstoje četiri utakmice – 7. juna u gostima protiv Belgije, 6. septembra kod kuće protiv Hrvatske, 10. septembra u gostima protiv Velsa i 15. okvobra na domaćem terenu protiv Makedonije.

Povezana vest:  Rodžers: Za Suareza će se nuditi 100 miliona funti