Robben slavljeRoben doneo Bajernu evropsku krunu

Fudbaleri minhenskog Bajerna novi su prvaci Evrope, pošto su večeras u finalu na londonskom Vembliju savladali Borusiju Dortmund sa 2:1. Bavarskom klubu ovo je peta titula šampiona Evrope, a prva posle 2001. godine. Ujedno, ovo je Bajernu prvi trofej u LŠ posle dva izgubljena finala 2010. i 2012. godine.
Večerašnje finale bilo je prvo u istoriji u kojem su o tituli prvaka Evrope odlučivala dva nemačka kluba. Konačno se desilo i to da Arjen Roben koji je nosio epitet tragičara nekoliko prethodnih velikih utakmica za trofej, bio taj koji će doneti radost svom timu.
Holandski reprezentativac je i večeras prvo promašio dve sjajne prilike, odnosno golman Borusije Roman Vajdenfeler bio je na visini zadatka. Ipak, kada su svi na Vembliju već mislili da će meč otići u produžetke, Roben je „uleteo“ iz drugog plana između Matsa Humelsa i Nevena Subotića i ćušnuo loptu iza Vajdenfelerovih leđa.
Tako se Roben iskupio za prošlogodišnji promašeni penal u finalu protiv Čelsija, a Bajern se samo godinu dana nakon tog poraza u Minhenu vratio u London još jači i spremniji za borbu za trofej. Ako se sabiraju šanse na utakmici, Bajern je zasluženo pobedio, ali će Borusija moći da žali za situacijama koje nije iskoristila u prvom poluvremenu. Tada je Nojer u bar tri navrata spasio minhenski klub i ulio mu dodatnu snagu za nastavak. Drugi deo meča doneo je potpuno drugačiji Bajern koji je do prednosti došao u 60. minutu, kada je Roben asistirao Mariju Mandžukiću za prvi gol.
Osam minuta kasnije Dante je napravio prekršaj nad Markom Rojsom za penal, a čini se da mu je sudija Nikola Ricoli oprostio drugi žuti karton i isključenje. Siguran sa bele tačke bio je Ilkaj Gungodan.
Ipak, to je bilo sve od ekipe Jirgena Klopa, pošto je u završnici Bajern bio dominantan, a pre gola Robena, Vajdenfeler je još dva puta morao da spašava svoju ekipu.
Reprezentativac Srbije Neven Subotić je do 89. minuta i pogotka Robena odigrao veoma dobru utakmicu, a u 71. minutu je u poslednjem trenutku na gol-liniji uklizao ispred Holanđanina i sprečio siguran gol Bajerna.

Povezana vest:  Pobeda Spartaka na Čairu, ubedljiv trijumf Novog Pazara

BAJERN – BORUSIJA DORTMUND 2:1
Stadion: Vembli u Londonu 
Gledalaca: 86.298
Sudija: Nikola Ricoli (Italija)
Strelci: Mandžukić (60), Gundogan (68. penal), Roben (89)
Žuri kartoni: Dante, Riberi (Bajern), Groskrojc (Borusija)
BAJERN: Nojer, Lam, Boateng, Dante, Alaba, Martinez, Švajnštajger, Roben, Miler, Riberi (Gustavo od 90′), Mandžukić (Gomez od 90′).
BORUSIJA: Vajdenfeler, Pišček, Subotić, Humels, Šmelcer, Bender (Sahin od 90′), Gundogan, Groskrojc, Blaščikovski (Šajber od 90′), Rojs, Levandovski.

Povezana vest:  Navijači Seltika izabrali novajliju Kina za igrača godine