zdravko mamic dinamo

Zdravko Mamić optužen za podsticanja na nasilje i mržnju

Zagrebačko Opštinsko državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv izvršnog predsednika Fudbalskog kluba „Dinamo“ Zdravka Mamića, tereteći ga da je sredinom marta uvredama na račun ministra Željka Jovanovića i srpske manjine javno poticao na nasilje i mržnju.
Mamić je, u emisiji „Pozitivni petak“ Soundset radija 15. marta izneo tvrdnje kojima je javno poticao na mržnju prema ministru nauke, obrazovanja i sporta, iskazujući izrazitu netrpeljivost i podstičući mržnju prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti, objavilo je Državno tužilaštvo na svojoj internet stranici.
Zbog spornih izjava, Mamić je istog dana bio uhapšen i noć proveo u pritvoru.
Tužilaštvo ga je narednog dana ispitalo, ali ga je sud tokom večeri pustio da se brani sa slobode, odbivši predlog da mu se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja dela, navela je Hina.
Mamić je potom, u jutarnjoj emisiji Soundset radija, između ostalog, rekao da ministar Jovanović „mrzi sve hrvatsko“ i da „kao Srbin koji nikada nije radio u prosveti i sportu ne može da vodi taj najvažniji
resor u Hrvatskoj“. Njegov verbalni ispad naišao je na široku osudu javnosti, no njegovi advokati ocenili su tada da je reč o političkoj hajci u kojoj svi žele da prikupe bodove.

Povezana vest:  Finale Kupa kralja pomereno zbog Evrovizije na 17. maj