FFF FK Crvena zvezda netGazprom objavio nastavak međunarodnog projekta za decu „Fudbal za prijateljstvo“

Rezultati održanog prvog međunarodnog dečijeg foruma „FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO“ i istoimenog društveno-odgovornog projekta kompanije Gazprom predstavljeni su javnosti na zvaničnoj konferenciji za medije u Moskvi.
Događajem su predsedavali zamenik direktora Upravnog odbora kompanije Gazprom, generalni direktor Gazprom izvoza Aleksandar Medvedev – i Franz Bekenbauer, zvanični ambasador projekta, proslavljeni fudbalski as i trener. Oni su zvanično objavili da će Gazprom nastaviti da podržava projekat „FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO“ tokom narednih godina!
„Svedoci smo velikog interesovanja za naš projekat širom sveta, , što smo zaključili na osnovu reakcije medija, fudbalske zajednice i samih učesnika, i samim tim jasno je da je ovakav projekat bio preko potreban i važan. Primili smo puno zahteva za učestvovanje u projektu od strane brojnih zainteresovanih širom sveta. Ovogodišnji učesnici već šire dalje glavne ideje projekta „FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO“ na svoje prijatelje. Sigurno ćemo nastaviti da radimo na usavršavanju projekta i nastojaćemo u tome da u njemu učestvuje što više dečaka i devojčica iz sveta fudbala i da projekat postane veliki deo njihovog života,“ izjavio je Aleksandar Medvedev.
Učesnici konferencije za medije su naglasili da je centralni događaj projekta – Forum „Fudbal za prijatelstvo“ održan u Londonu maja meseca – ocenjen kao veliki uspeh. Trideset i jedan omladinski tim iz osam evropskih zemalja – Velike Britanije, Nemačke, Rusije, Srbije, Bugarske, Mađarske, Slovenije i Grčke – je učestvovao u njegovom zanimljivom i bogatom programu.
Srbiju je na Forumu predstavljao omladinski fudbalski tim dece do 14 godina FK „Crvena zvezda“, a zvanični Ambasador projekta za Srbiju bio je naš legendarni fudbalski as – Dušan Dule Savić.
Tokom Foruma, deca su razmatrala kako je najbolje promovisati najvažnije vrednosti sporta prema deci u njihovim matičnim sredinama. Jedna od glavnih aktivnosti Foruma bila je potpisivanje Otvorenog pisma Foruma – upućenog Jozefu Sepu Blateru – predsedniku FIFA, Mišelu Platiniju – predsedniku UEFA, kao i dr. Žaku Rogu – predsedniku MOK-a. U ovom dokumentu, mladi fudbaleri-potpisnici su potvrdili njihovo opredeljenje ka najvažnijim principima ovog projekta: tradiciji, miru, prijateljstvu, pobedničkom duhu, jednakosti, zdravom životu, fer-pleju i posvećenosti i istrajnosti.
Andrej Rusakov, 12-godišnji učesnik foruma iz Moskovske škole Br. 877, podelio je svoje utiske na konferenciji za novinare. „Put u London je postao pravo slavlje za moje prijatelje i mene,“ – izjavio je Andrej. – Sreli smo momke iz raznih zemalja širom sveta i saznali smo da imamo toliko toga zajedničko. Ono što je važno je da svi mi jako volimo fudbal. Zajedno smo šetali Londonom, sarađivali na forumu i navijali za igrače Lige šampiona na finalnoj utakmici na poznatom Vembli Stadionu. Rastali smo se kao veliki prijatelji“.
„Želimo da koncept jednakosti i uzajamnog poštovanja igra važnu ulogu fudbalerima, kao i pravim sportskim navijačima. Odlično je što će se omladina projekta „FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO“ ne samo pridržavati ovih principa nego ih i promovisati među svojim vršnjacima. Naš glavni cilj je da se popularizuju najvažnije ljudske vrednosti među decom i tinejdžerima koji se bave fudbalom. „FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO“ je naše veliko zajedničko dostignuće i pravi izazov – izjavio je Franz Bekenbauer.

Povezana vest:  Dejan Stanković u konkurenciji za najlepši gol godine