BlueCorridor 2013Rally2

Reli vozila na gas krenuo danas iz Sankt Peterburga

Reli vozila koja se napajaju na gas – „Plavi koridor“, krenuo je danas iz Sankt Peterburga u Rusiji.
Kako bi prikazali prednosti upotrebe prirodnog gasa kao goriva, Gasprom, E.ON i oko 20 lokalnih gasnih kompanija, kao i proizvođači vozila, organizovali su ovaj reli, koji je sedmi po redu. 
Prvi put je održan 2008. godine, uz podršku Međunarodne gasne unije, a izdanje iz 2013. je okupilo vozila na prirodni gas (NGV) za trku oko Baltičkog mora. 
Ove godine, reli će uključiti i voznju trajektom od Finske do Švedske, a trajekt će da koristi tečni prirodni gas (TPG) i prikaže prednosti upotrebe tog goriva, ne samo za transport na kopnu, već i na moru. 
Kamioni, lagana vozila i autobusi koji idu na gas krenuli su na 16-dnevno putovanje dugo 3.900 kilometara kroz devat evropskih drzava, prateći trgovački put stare Hanze. Reli prikazuje prednosti prirodnog gasa kao čistog, bezbednog i pristupacnog goriva, koje ce igrati glavnu ulogu u mobilnosti Evrope. 
Ceremonija otvaranja je odrzana na stanici Gaspromnjefta koja nudi vise vrsta goriva, gde su ucesnici i organizatori, Gasprom Eksport, E.ON, Gasprom Gazomotornoe Toplivo kao i regionalne vlasti Sankt Petersburga prisustvovale punjenju kamiona sa komprimovanim prirodnim gasom ( KPG). 
Šef sektora tehnicke saradnje i podrške u kompaniji E.ON u Moskvi Andre Šuman, rekao je

Povezana vest:  Maldini: Patim jer je uništen veliki Milan

-Ovaj reli će nam pomoći da pokažemo da prirodni gas može da se koristi ne samo za grejanje, već i kao pouzdano, jeftino i čisto gorivo, kako za javni tako i za privatni transport?. 
Igor Majnicki, koji je zadužen za sektor TPG gasa malog protoka u Gasprom Eksportu, kaže ?Gasprom Eksport vidi značajan potencijal za upotrebu prirodnog gasa kao transportnog goriva, kao KPG gas za automobile i kao TPG za automobile i pomorski transport?. 
Izvrsni direktor NGVRUS i stariji strucnjak za izvoz tecnog gasa u Gasprom Eksportu Judzin Pronin, naglasio je značaj prikazivanja potencijala vozila na prirodni gas za čitav svet iz razloga, što emisije transporta ne poznaju nacionalne granice.
Kako su saopštili organizatori, korišćenje prirodnog gasa u transportu nije samo ekološki čistija alternativa u odnosu na konvencionalne energente, kada je u pitanju smanjena emisija ugljen-dioksida do 25 odsto, ugljen monoksida do 80 i azotnih oksida do 66, već je i jeftinija i bezbednija alternativa.
Vozila na prirodni gas za 10 evra mogu da pređu 201 kilometar, dok automobil na benzin može da pređe samo 97, a na dizel 134, za istu količinu novca.

Povezana vest:  PLEJ OF ZA LIGU EVROPA, Prosinečki: Ren je pokazao da je iskusniji tim