FUDBALSKA-LOPTAAdvokat: Postajem selektor Rusije  

Holandski trener Dik Advokat rekao je danas da završava pregovore o preuzimanju fudbalske reprezentacije Rusije. Advokat je to rekao dan pošto je neočekivano podneo ostavku na mesto selektora Belgije, i nepunih pet meseci pre početka kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine. „Postaću selektor Rusije, kao Gus Hidink pre mene, ali ništa još nisam potpisao“, rekao je Advokat.
Hidink je Rusiju doveo do polufinala Evropskog prvenstva 2008. godine, ali nije uspeo da se sa timom plasira na ovogodišnje Svetsko prvenstvo. Trenersku karijeru će nastaviti u avgustu, kada preuzima Tursku.
Advokat je sa Holandijom dolazio do četvrtfinala Svetskog prvenstva 1994. i do polufinala Evropskog 2004. U klupskoj karijeri je tri godine vodio Zenit iz Sankt Peterburga, sa kojim je osvojio domaću titulu i Kup UEFA. Prošle godine je dobio otkaz u tom klubu.
Advokat je rekao da razume razočarenje Belgijanaca, ali je odbacio kritike belgijskih medija da odlazi da bi se obogatio.
-Da su mi odluke zasnovane na novcu, nikad ne bih postao selektor Belgije. Najvažniji razlog je veći sportski izazov. Rusija igra na višem nivou od Belgije i veće su šanse za plasman na EP. Ja sam navikao da radim na tom nivou – rekao je Advokat.
On je dodao da neće raditi dva posla u isto vreme, odnosno da će napustiti klub AZ Alkmar, koji je vodio od decembra.

Povezana vest:  Real nastavlja pohod ka trofeju bez Ronalda, Bejla i Benzeme