uefa logo copy

UEFA istražuje navode Turea o uvredama na rasnoj osnovi

Evropska fudbalska unija (Uefa) saopštila je danas da istražuje navode o uvredama na rasnoj osnovi koje su navijači CSKA iz Moskve uputili fudbaleru Mančester sitija Jaja Tureu, tokom utakmice u Ligi šampiona i upozorila klubove da se posle sličnih incidenata neće izvući samo sa novčanim kaznama. Fudbaleri Mančester sitija pobedili su juče u Moskvi CSKA sa 2:1, a Ture je rekao da su ga tokom utakmice domaći navijači vređali na rasnoj osnovi i pozvao Uefu da kazni ruski klub. 
Uefa će sačekati izveštaje sudija i delegata sa tog meča, pre negošto donese odluku da li će optužiti ruski klub. Fudbaler Obale Slonovače pozvao je Uefu da zatvori stadion u Moskvi a čak je predložio i bojkot Svetskog prvenstva 2018. godine u Rusiji ako se ne izađe na kraj sa rasizmom. 
Prema novim pravilima, zbog prvog prekršaja, klubovi će biti kažnjeni delimičnim zatvaranjem stadiona, dok će za drugi prekršaj biti kažnjeni novčano i potpunim zatvaranjem stadiona. 
-Uefa je na početku sezone donela nova pravila. Izvršni komitet smatra da novčane kazne nisu primerene pošto rasizam nije finansijski problem već problem ljudi. Zbog toga smo odlučili da promenimo pravila, kao bismo rešavali problem na efikasniji način – rekao je predstavnik Uefe Dejvid Fareli.
Fudbalski klub Mančester siti potvrdio je da će uputiti zvaničnu žalbu Uefi. Zbog rasističkog ponašanja navijača Uefa je do sada zatvorila tri stadiona – Dinama iz Zagreba, Legije iz Varšave i mađarskog Honveda. Delimično su zatvoreni stadioni Lacija, Leha, Pjasta, APOEL-a i Rijeke.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Elano se sigurno vraća, Felipe Melo i dalje pod znakom pitanja