subotic schuerrle

Subotić: Igranje za Srbiju je povratak korenima

Fudbaler Borusije Dortmund Neven Subotić rekao je danas da odluka da igra za reprezentaciju Srbije na neki način predstavlja povratak korenima, jer su svi u njegovoj porodici Srbi. Subotić je izabrao Srbiju, iako je mogao da nastupa za selekcije Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država. Čak je neko vreme igrao je za omladinsku selekciju SAD-a.
-Znam da je nekom teško da razume zbog čega nisam nastavio da igram za reprezentaciju SAD. Presudilo je to što su moji roditelji i cela porodica Srbi, rođaci, ujak, ujna, baba, svi oni su Srbi. Oni žive u Bosni, ali navijaju za Srbiju, a sada navijaju za mene kada igram za reprezentaciju. Na neki način to je bio povaratak korenima i jednina relna opcija – rekao je Subotić za „Dejli Mejl“.
Subotić je rođen u Banjaluci, ali je zbog rata u bivšoj Jugoslaviji morao da se sa porodicom preseli u Nemačku. Kako bi sprečili deportaciju u BiH, Subotići su 1999. godine otišli u Solt Lejk Siti, a kasnije i na Floridu.
-Mama je prala po kućama i radila u Domu za stara lica, dok je tata bio na gradilištu. Za sve Srbe i Bosance to je bio jedini posao u Nemčkoj koje su izbeglice dobijale – rekao je Subotić. 
Subotić je član Borusije iz Dortmunda od 2008. godine, a pre toga je igrao za Majnc. Za A selekciju Srbije debitovao je u martu 2009. godine na meču kvalifikacija za SP 2010. godine protiv Rumunije u Konstanci i od tada je za nacionalni tim odigrao 36 utakmica i postigao dva gola. Nedavno je Subotić, posle meča sa Hrvatskom u septembru u Beogradu (1:1), saopštio da do kraja godine neće igrati za nacionalni tim jer želi da se posveti obavezama u klubu.

Povezana vest:  Zubizareta: Martino zna kako sa Nejmarom