logo bugarska liga

BFU pod kritikom zbog blage kazne Levskom

Bugarski fudbalski savez (BFU) suočen je sa sve žešćim kritikama zbog previše blage kazne sofijskom klubu Levskom, nakon još jedne epizode rasističkih ispada njegovih pristalica.
Organizacila za ljudska prava i domaći mediji kritikovali su odluku BFU da novčano kazni Levski sa 3.000 leva (2.100 dolara) zbog toga što su njegovi navijači na prvenstvenoj utakmici protiv ekipe Pirina Goce Delčev (4:1) istakli velike transparente s natpisima „Smrt za izbeglice“ i „Krv će biti prolivena za našu zemlju“.
-Ne mislim da je ovo preventivno. Ovakve kazne samo su simbolične i ne donose promenu situacije. BFU je definitivno kriv zbog svoje pasivnosti – rekao je stručnjak Helsinškog odbora u Bugarskoj, Radoslav Stojanov.
On je dodao da je BFU propustio priliku da učvrsti autoritet i pokaže da fudbalske vlasti neće tolerisati rasizam.
Jedan od najpopularnijih listova u Bugarskoj, sofijska Presa, navodi da je Levski dobio „beznačajnu kaznu“, dok ostali mediji ističu da je kazna trofejnom klubu „jadna“, „sramotna“ i „skandalozna“.
-Disciplinska komisija BFU pokazala je apsurdne kriterijume prilikom određivanja kazni za ksenofobiju na bugarskim stadionima. Nacionalni savez i neki od vodećih klubova igraju opasnu igru sa ekstremnim navijačima – piše Presa.
Broj izbeglica u Bugarsku, uglavnom iz Sirije, drastično je porastao, dostigavši ove godine skoro 9.000.
Posle 16 odigranih kola Levski zauzima 5. mesto na tabeli nacionalnog prvenstva sa devet bodova zaostatka za vodećim Ludogorecom.

Povezana vest:  Lalatović: Prvi smo, ali naš osnovni cilj je plej-of