FUDBALSKA-LOPTA

Predsednik Hajduka osudio ustaške povike

Predsednik fudbalskog kluba Hajduk Marin Brbić osudio je danas neprimereno navijanja tokom utakmice s Osijekom kada su splitski navijači skandirali ustaške parole. 
-To je stvarno katastrofa, moramo osuditi to skandiranje. Ne, ne može se pravdati vikanje: ‘Ajmo, ustaše’, tome nije mesto na našem stadionu i voleo bih da se na Poljudu navija samo za Hajduk – rekao je Brbić, prenosi DalmacijaNews. 
Utakmicu između fudbalskih klubova Hajduk i Osijek u Splitu obeležilo je u nedelju uveče neprimereno skandiranje navijača domaćeg kluba Torcide, koji su orkestrirano uzvikivali ustaške parole, pišu hrvatski mediji. Dok je sever tokom jučerašnje utakmnice uzvikivao „Za dom“, istočna tribina uzvraćala je „Spremni“, a potom i „Ajmo, ajmo, ustaše“.
Hrvatski mediji prenose da je takvim navijanjem pružena podrška hrvatskom reprezentativcu i igraču zagrebačkog Dinama Josipu Šimuniću, koji je nedavno pobedu fudbalske reprezentacije nad Islandom u Zagrebu i plasmana na Svetsko provenstvo proslavio skandiranjem ustaškog pokliča „Za dom spremni“. 
Njegov istup osudila je domaća i međunarodna javnost, a zagrebačko državno tužilaštvo podiglo je prekšajni nalog zbog raspirivanja rasne mržnje i kaznilo ga maksimalnom novčanom kaznom od 25.000 kuna (3.250 evra). 

Povezana vest:  Najveći evropski klubovi protiv Mundijala sa 40 timova