spanija logoEU ispituje finansiranje španskog fudbala

Španski šef diplomatije rekao je danas da će Evropska unija pokrenuti istragu o finansijskoj pomoći vodećim fudbalskim klubovima Španije, da bi utvrdila da li je ona u skladu sa njenim standardima.
Ministar Hose Manuel Garsija-Margeljo je rekao da će španska vlada „boriti do kraja da odbrani svoje klubove“, pošto su oni „zaštitni znak Španije“. EU će istražiti pomoć Real Madridu, Barseloni, Valensiji, Erkulesu, Elčeu, Atletik Bilbau i Osasuni. EU je odbila da komentariše slučaj, ali je navela da će komesar za takmičenje Hoakin Almunija u sredu održati konferenciju za novinare.
Finansijska istraga donela bi velike probleme nekolicini španskih klubova, pošto su svi u finansijskim nevoljama. Ako bi se proceniloda je takva pomoć nelegalna, klubovi bi morali da vrate novac.
Ako bi zvanična istraga počela ove nedelje, moglo bi da prođenekoliko meseci pre nego što se saslušaju argumenti I kontraargumenti i donese presuda. Čak i tada bi obe strane imale pravo da se žale najvišem sudu EU.
Garsija-Margeljo je rekao da je vlada već pripremila argumente za slučaj da Almunija u sredu pokrene postupak.
Nikakve cifre nisu bile dostupne danas. EU ima zamerke na to kakoklubovi i lokalne vlasti rešavaju fiskalna pitanja kao što su garancije za zajam, cene zemljišta i nekretnina.
Uprava španske lige saopštila je da želi da javno pokaže „svoju bezuslovnu i apsolutnu podršku klubovima i povezanim upravnim institucijama, uopšte, svima koji su pod istragom“.
Garsija-Margeljo je rekao da ni vlada Španije ni klubovi nisu uradili ništa loše ili nezakonito.

Povezana vest:  Rukovodstvo Crvene zvezde uputilo žalbu na suđenje Zajednici superligaša