sep blater 4

Blater: Sudije će koristiti „nestajući“ sprej i na SP

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Jozef Sep Blater rekao je danas da će sudije i na šampionatu sveta u Brazilu koristiti „nestajući“ sprej kako bi na najbolji način odredili udaljenost „živog zida“ prilikom slobodnih udaraca.
Sprej se već koristi u Brazilu i Argentini, a pozitivni su i komentari nakon njegovog korišćenja na šampionatu sveta za klubove u Maroku.
-Mislim da je to veoma dobro rešenje, uprkos tome što neki tvrde da se gubi mnogo vremena. I ja sam bio skeptičan u početku, ali sudije koji su koristile sprej bili su veoma zadovoljni – rekao je Blater na konferenciji za medije u Maroku.
On je kao primer opravdanosti korišćenja spreja naveo izjavu jednog zvaničnika Bajerna.
-Predstavnik bajerna rekao je da konačno mogu da izvode slobodnjake sa devet metara udaljenosti od zida, dok im kod kuće protivnički igrači stoje na pet metara. Definitivno, koristićemo sprej na Svetskom prvenstvu u Brazilu naredne godine – poručio je Blater.
Jedini koji se žalio na korišćenje spreja je trener kineskog Gvanžua Marćelo Lipi, koji je rekao da je su njegovi igrači stajali 15 metara od lopte u živom zidu na meču polufinala protiv Bajerna.
“Nestajući“ sprej pomaže sudijama koji prilikom slobodnih udaraca mogu da obeleže propisanih 9,15 metara za postavljanje „živog zida“. Trag spreja nestaje sa trave samo minut kasnije.

Povezana vest:  Pokloni za Spartak